THL:n professori varoittaa rakastumisen vaaroista

Timo Partonen kertoo, kehen rakastutaan, mutta myös siitä, miten rakastuneen kontrolli karkaa.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen luennoi lauantaina tiedekeskus Heurekassa rakastumisesta.

Heurekan rakkausteeman otsikko oli ajankohtaan sopivasti "heila helluntaiksi". Partonen otti kuitenkin perinteisestä hiukan poikkeavan näkökulman: hänen luentonsa otsikko oli rakkauden vaarat.

Heurekan tuottamalla YouTube-videolla Partonen kertoo rakkauden olevan ihmisille lajityypillistä, mutta kontrollin ulottumattomissa. Ja kevään aurinko saa ihmiset rakastumaan.

Naisia, joiden painoindeksi on hieman yli 20, pidetään vartaloltaan yleisesti viehättävimpinä. Miehillä ratkaisee rinnanympäryksen suuruus suhteessa vyötärönympärykseen – mitä suurempi, sitä parempi. Kasvoissa puolestaan katsotaan silmiä ja poskipäitä, leuka ei saa olla liian jykevä, Partonen kertoo Helsingin Sanomille.

Mutta entä ne rakastumisen vaarat? Rakastuminen on elimistölle hormonimyrsky, joka miehillä alentaa testosteronin määrää ja naisilla kasvattaa sitä. Stressihormonin määrä nousee, serotoniinin kasvanut eritys puolestaan saa aikaan ekstaattisen läheisyyden ja hyvänolon tunteen, Partonen kertoo THL:n sivuilla.

– Olotila saa rakastuneen paitsi himokkaaksi myös samalla alttiiksi syrjähypyille, Partonen sanoo.

Rakastunut on peloton eikä mieti tulevaa. Dopamiinin voimistunut eritys estää näkemästä rakkauden kohteen mahdollisia huonoja puolia, ajatukset täyttyvät rakastetusta ja häneen liittyvistä asioista.

Elimistön omat morfiinia muistuttavat aineet tuovat hyvän olon ja onnen tunteen, eikä rakastunut tunne nälkää tai kipua, ei masennusta tai suruakaan. Miehillä rakastumiseen liittyvät muutokset hillitsevät kivesten toimintaa: aivokuvissa rakastuminen muistuttaa enemmän riemua kuin seksiä, ja miehistä voi tulla käytökseltään pehmeämpiä, Partonen kuvaa.

Elimistön muutoksilla mahdollistetaan suhteen vakiintuminen ja jatko rakkaudesta rakastumiseen.

Mutta vaikka rakkaus kuulostaa hurjalta, ei se vähennä rakkauden arvoa ihmiselle, Partonen kirjoittaa:

– Tieto rakastumisen kemiasta ei mitätöi tunnetta eikä pyri oikomaan rakastumisen monimutkaisuutta. Rakastumista ei myöskään tarvitse analysoida tieteen keinoin tai selittää millään. Tunteesta voi aina halutessaan pelkästään nauttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Moni jätti parkkisakkonsa maksamatta Jyväskylässä – kaupungilta jäi saamatta vuonna 2018 yli sadantuhannen euron edestä pysäköintivirhemaksuja

Paperiteollisuuden toimihenkilöiden työkiistaan sovintoesitys, vastaukset huomenna

Mekaanisen metsäteollisuuden työriitaan ei löytynyt sopua tiistaina

Petri Honkonen kritisoi Helsingin kaupunkikehitystä: "Sulkeeko Helsinki silmänsä Malmin rakentamisen päästöiltä?"

Poliisi otti kiinni kaksi epäiltyä Helsingin keskustakirjasto Oodin välienselvittelystä – tutkitaan törkeänä ryöstönä

Eduskunnassa vahva kannatus yksityisten pysäköinninvalvojien kuriin laittamiselle

Seitsemän korkean väkivaltariskin elinkautisvankia on vapautettu vuosina 2011–2018 vankilaviranomaisen vastustuksesta huolimatta – asiantuntijoiden mukaan väkivaltariskiarvion asemaa pitäisi selkeyttää

Huumeiden myynti Tor-verkossa toi 27-vuotiaille miehille yhdeksän vuoden vankeustuomiot, toiselta löytyi kaksi rynnäkkökivääriä ja sirpalekäsikranaatti

Tuulivoimakaavan oikaisuvaatimukset nurin Kannonkoskella

Viikonlopun sateet nostivat vedenkorkeudet ennätyslukemiin – Päijänne ja Keitele tulvivat jo kuin keväällä konsanaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.