Taas raavitaan tyhjää – sotaveteraanien kuntoutusrahat loppu monessa kunnassa

Viitasaaren kaupunki painostaa kirjeellä sosiaali- ja terveysministeriötä myöntämään lisää varoja sotaveteraanien kuntoutukseen. Valtion myöntämä 41 900 euron potti on huomattavasti alle viime vuoden tason.

Lisämäärärahan tarve on noin 13 000 euroa. Vastaava tai vielä kiperämpi tilanne on monessa Keski-Suomen kunnassa.

Viitasaarella kuntoutusta haki 34 veteraania tai heidän puolisoaan. Heistä kuusi veteraania ja yksi puoliso saavat vain myötätuntoa, koska rahat eivät riitä edes halvempaan avokuntoutukseen.

Kotikunnassa usein tehokkaampaa

Kotikunnassa tai kotona tapahtuva kuntoutus on iän lisääntyessä monesti mieluisampaa ja tehokkaampaa kuin "kylpyläkuntoutus". Se myös jakautuu pidemmälle ajalle kuin 10 päivän laitosjakso. Kahdeksan hakijaa toivoi saavansa laitoskuntoutuksen, mutta vain kuusi sinne pääsee.

– Veteraanien määrä pienenee ja kunto heikkenee, jolloin kuntoutustarve vain kasvaa. Myöntämispäätökset tehdään tarveharkinnalla, muun muassa terveydentilan ja kotona selviytymisen tukemisen nojalla. Näille, jotka eivät saa kuntoutusta, pyritään tarjoamaan se ensi vuonna, sanoo vt. perusturvan toimialajohtaja Marja Laurila.

Kotipalvelua supistetaan

Veteraanien harvenevia rivejä tuetaan myös järjestämällä avopalveluita kotiin. Viitasaarella noin 50 veteraania, heidän puolisoaan tai leskeään saa maksutonta kotipalvelua kuukausittain. Palveluun sisältyy siivousta ja asiointiapua, joskus jopa ruuanlaittoa. Se on tärkeä sosiaalisten kontaktien ylläpidon keino monelle kotona vielä selviytyvälle.

Valtio on tukenut toimintaa äskettäin niin sanotulla Risikon lisämäärärahalla noin 23 000 eurolla. Kaupungin talousarviosta veteraanien kotona asumiseen tukemiseen käytetään runsaat 40 000 euroa.

– Sotaveteraaniyhdistyksen omavastuu on kuusi euroa työtunnilta. Yhdistyksen rahat ovat nyt niin lopussa, että loppuvuoden kotipalvelua on supistettu neljään tuntiin kuukaudessa. Palveluun oikeutetun luona käydään yleensä kahdesti kuukaudessa. Toistaiseksi olemme selvinneet ilman asiakkaalta perittävää omavastuuta, sanoo Viitasaaren Sotaveteraanien puheenjohtaja Isto Korhonen.

Kotipalvelun rahapulaa lievitetään näinä päivinä päättyvällä paikallisella haja-asutusalueen ovelta ovelle -keräyksellä. Kylillä ovat kiertäneet rotaryjen, leijonien ja reserviläisjärjestöjen vapaaehtoiset.

Varusmiehet ehkä taas keräyksiin

Isto Korhonen on saanut Sotaveteraaniliitolta tuoreita terveisiä, että jatkossa kuntoutusmäärärahoja supistetaan entisestään ja avopalvelumäärärahoja kasvatetaan.

Varusmiehiä saattaa olla mahdollisuus saada taas jatkossa avuksi kylien kansalaiskeräyksiin. Valtakunnallinen keräyslupa haetaan enää vuosiksi 2016 ja 2017.

Veteraanien leskien tarpeet kuntien vastuulle

Kaupungin ja sotaveteraaniyhdistyksen yhteistyö sujuu Viitasaarella hyvin. Vaatii melkoista palapeliä, jotta niukoilla varoilla voidaan jakaa apua eniten tarvitseville ja kuitenkin mahdollisimman laajasti kaikille oikeutetuille.

Noin viiden vuoden kuluttua Viitasaaren Sotaveteraanit -yhdistys jää historiaan. Kun sotaveteraaneja ei enää ole, vastuu heidän vielä elossa olevien puolisojensa kuntoutus- ja kotipalvelutarpeista siirtyy kuntien perusturvalle. Perustettavat veteraaniperinneyhdistykset tuottanevat korkeintaan vertaistukipalveluja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .