Taas se alkaa – tässä vinkit allergikoille siitepölykauteen varautumiseen

Allergiakauteen on hyvä varautua uusimalla reseptit. Kylmä kevät viivästyttää kukintoja.

Nyt on hyvä varautua kevään siitepölykauteen. Keski-Suomen allergia- ja astmayhdistyksen hallituksen puheenjohtaja, yleislääketieteen erikoislääkäri Pirjo Paajanen vinkkaa, että esimerkiksi reseptit kannattaa hoitaa kuntoon ajoissa, jos siitepöly on edellisinä keväinä aiheuttanut oireita.

– Nyt on oikea aika uusia tarvittavat reseptit ja hankkia lääkkeet. Tällöin lääkityksen pääsee aloittamaan heti siitepölykauden alkaessa, jolloin oireisiin saa nopeasti helpotusta, sanoo Paajanen.

Noin joka viides suomalainen kärsii siitepölyallergiasta. Sitä aiheuttaa lepän, pähkinäpensaan (Etelä-Suomessa) ja koivun, ja myöhemmin kesällä heinäkasvien sekä pujon kukinnoista irtoava siitepöly.

Siitepölykausi ei ole vielä alkanut Keski-Suomessa, sillä kevät on ollut kylmä. Turun yliopiston aerobiologian yksikkö ylläpitää verkkosivua (norkko.fi), jolla tiedotetaan ajankohtaisesta siitepölytilanteesta. Ensimmäisenä kukkivan lepän kukinta ei ole vielä alkanut.

– Kylmien kelien vuoksi siitepölykausi alkaa tavallista myöhemmin. Etelä-Suomessa lepän kukinta voi alkaa maaliskuun loppupuolella ja Keski-Suomessa se menee näillä näkymin huhtikuun puolelle, arvioi projektitutkija Jukka Reinikainen Turun yliopiston aerobiologisesta yksiköstä.

Allergikot toivovat nyt pakkasia

 Siitepölyennusteiden seuraaminen on allergikoille tärkeää, koska kortisonia sisältävien nenäsumutteiden käyttö pitäisi aloittaa noin viikkoa ennen varsinaisen siitepölykauden alkua.

– Kortisonisumutteissa täysi teho saavutetaan vasta muutaman päivän käytön jälkeen, Keski-Suomen allergia- ja astmayhdistyksen toiminnanjohtaja Tiina Tarvainen kertoo.

Farmaseutti Anna Ruth Kyllön apteekista Jyväskylästä sanoo, että kortisonisuihkeen käytön voisi periaatteessa aloittaa jo nyt, jos oireet ovat edellisinä keväinä olleet hankalia. Viimeistään kun siitepölyennusteet povaavat siitepölyä, lääkitys on syytä aloittaa.

– Uudistuneen Käypä hoito -suosituksen mukaan allergisen nuhan ensisijainen hoito ovat nenäkortisonisuihkeet. Ne helpottavat nenän tukkoisuutta. Antihistamiinia voi kokeilla lisäksi, jos pelkät nenäsuihkeet eivät riitä, Ruth sanoo.

Kortisonisumutteissa täysi teho saavutetaan vasta muutaman päivän käytön jälkeen.

Allergikot toivovat nyt pakkasia, jotta lepän kukinta ei vielä pääsisi alkamaan.

– Toinen toive olisi se, että kevät olisi kostea, ja öisin sataisi vettä. Vesi vähentää ilmassa olevan siitepölyn määrää, Tiina Tarvainen kertoo.

Allergikkojen kannalta olisi myös eduksi, jos sää lauhtuisi kerralla ja lumet sulaisivat nopeasti pois, jolloin katupölykausi jäisi lyhyeksi.

– Jos yöpakkaset jatkuvat toukokuulle asti, niin katupölyn puhdistamiseen ei voida käyttää vettä. Silloin on tukalaa muillekin kuin allergisille, Tiina Tarvainen huomauttaa.

Pahimmalle siitepöly- tai katupölykaudelle Tarvainen suosittelee hengityssuojaimen käyttöä.

"Luvassa runsas tai erittäin runsas koivun kukinta"

Jukka Reinikainen Turun yliopiston aerobiologisesta yksiköstä kertoo, että vaikka vielä on viileää, lämpimät kelit saattavat kääntää tilanteen nopeastikin.  Eri lajit vaativat eri lämpösumman, jotta kukinta alkaa.

– Jos lämpötila nousee nollan yläpuolelle, se usein riittää siihen, että kasvi alkaa valmistautua kukintaan, mutta pari lämmintä päivää ei välttämättä vielä aloita kukintaa, kertoo Reinikainen.

Esimerkiksi koivun norkkojen eli kukintojen määrä vaihtelee vuosittain paljon.

– Havaintojeni mukaan norkkoja on paljon ainakin Etelä-Suomessa. Todennäköisesti tänä vuonna on tulossa runsas tai erittäin runsas koivun kukinta. Koivun osalta allergiakausi alkaa yleensä vapun aikoihin, Reinikainen kertoo.

Allergiaa voi epäillä, jos nuha jatkuu ja jatkuu

Siitepölyallergian oireiden erottaminen normaalista flunssasta on alkuvaiheessa vaikeaa.

– Allergisen nuhan tunnistaa lähinnä siitä, että toisin kuin flunssa, se ei menekään ohi, vaan oireet pitkittyvät, yleislääketieteen erikoislääkäri Pirjo Paajanen kertoo.

Siitepölyallergian oireita ovat esimerkiksi nenän tukkoisuus ja vuotaminen tai aivastelu sekä silmien kutina, punoitus tai vuotaminen. Lieviin oireisiin voi riittää suun kautta otettava antihistamiini. Usein tarvitaan myös kortisonisuihketta. Näitä ja silmätippoja saa apteekista ilman reseptiä.

–  Itsehoidossa voi kokeilla myös nenän huuhtelua nenäkannulla ja merisuolaliuoksella, sanoo farmaseutti Anna Ruth.

Jos lääkityksen tarve on pitkäkestoisempaa tai oireet eivät helpota itsehoitolääkkeillä, on syytä käydä lääkärissä. Samoin silloin, jos oireet alkavat aikuisiällä.

– Usein siitepölyallergia puhkeaa kouluiässä. Jos oireet alkavat yllättäen aikuisena, on hyvä selvittää, onko taustalla joku muu syy kuin siitepöly, sanoo Anna Ruth.

Lääkäriin on syytä mennä myös, jos nuhaoireisiin liittyy yskää, hengenahdistusta tai paineen tunnetta poskionteloissa.

– Jos henkilöllä on astman kaltaisia oireita, voidaan joutua aloittamaan väliaikainen astmalääkitys, johon tarvitaan resepti, Pirjo Paajanen summaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Ei hätää, pääset lukemaan jutun rekisteröitymällä alla olevasta linkistä. Samalla saat kaikki digipalvelumme, myös näköislehden, kahdeksi viikoksi käyttöösi täysin maksutta.

Lue 2 viikkoa maksutta!
HUOM! Et sitoudu mihinkään

Jos olet jo tilaaja, .