Tahdonvoimakin kaipaa apuja

Jotkin ihmiset vain ovat määrätietoisempia kuin toiset ja pystyvät pitämään tavoitteensa. Ehkei kuitenkaan, sanoo tahdonvoimaa tutkinut filosofi Frank Martela.

Martelan mukaan menestyvät yksilöt muokkaavat ympäristöään niin, että tahdonponnisteluja tarvitaan yksinkertaisesti vähemmän. Hyvät ja huonot tavat ovat kiinni siitä, kumpaanko on helpompaa ryhtyä.

– Jos tuijotan hillomunkkia ja sanon, etten syö sinua, tahdonvoima on vain pieni osa ongelmaa. Isompi kysymys on, miten hillomunkki on päätynyt eteeni. Jos hillomunkki on edessäni, vaatii tahdonvoimaa vastustaa sitä. Jos se on kaapissa, tahdonvoimaa tarvitaan vähän vähemmän, ja jos se on kaupassa, vielä vähemmän.

Martela suosittelee yksinkertaisia päätöksiä, jotka lopettavat asioiden vatvomisen.

– Tavoitteita asetetaan epämääräisesti. Pitäisi varmaan lopettaa tupakointi tai pitäisi tehdä sitä ja tätä. ”Pitäisi varmaan” -ajattelu ei johda muutokseen. Pitää tehdä päätös, tekeekö muutoksen tai ei tee. Jos päättää, ettei tee muutosta, niin sitten ei tee. Mutta jos tekee, tekee tosissaan.

Lue lisää Sunnuntaisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Valtiovarainministeriön tuore budjettiehdotus julkaistaan

Hallitus jatkaa kaksipäiväisiä koronaneuvotteluja Säätytalolla

Katiska-oikeudenkäynnissä käsitellään tänään Niko Ranta-ahon syytettä ex-puoliso Sofia Belorfin pahoinpitelystä

Heinolassa järvellä potkurivian vuoksi ajelehtinut alus ja sen matkustajat on saatu maihin

Hevonen vajosi mutaojaan, aasi ilmoitti huudoillaan kaverinsa hädästä

Marin A-studiossa: Karanteeni- ja testauslinjauksessa olisi kaivattu selvempää viestintää – "Kyse ei ole poliittisesta päätöksestä vaan viranomaispäätöksestä"

Korona tukahduttaa opiskelijabileet Jyväskylässä: tursajaiset siirtyvät, osa yökerhoista pysyy kiinni, eikä Kauppakadun Approkaan ole varma

Jyväskylä hakee 750 000 euron säästöjä muun muassa kirjastoista ja lasten liikunnasta – palveluja supistetaan, maksuja korotetaan ja henkilöstöä vähennetään

Murhan yrityksen kohteeksi joutunut Pekka Kataja palaa julkisuuteen ensi lauantaina – "Perunakuopasta pois"

Marin A-studiossa: Karanteeni- ja testauslinjauksessa olisi kaivattu selvempää viestintää – "Kyse ei ole poliittisesta päätöksestä vaan viranomaispäätöksestä"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.