Taimenet estivät turvetuotannon Pylkönmäellä

Vapo Oy ei saa aloittaa turvetuotantoa Saarijärven Pylkönmäellä sijaitsevalla Paajalansuolla, joka tunnetaan myös Suurisuon nimellä. Korkein hallinto-oikeus (KHO) kumosi perjantaina Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen, jolla Vapolle oli myönnetty ympäristölupa turvetuotantoon suolla 107 hehtaarin alueella.

KHO:n perusteli päätöstään sillä, että suunnitellusta turvetuotannosta aiheutuisi vakavaa vaaraa Moksinjoen erittäin uhanalaiselle järvitaimenelle.

Moksinjoessa elää geneettisesti sekoittumaton järvitaimenen alkuperäiskanta. Sen säilymisen ja elpymisen kannalta on välttämätöntä, että veden pH-arvon eli happamuustason nopeat vaihtelut estetään.

Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan turvetuotannon kuivatusvedet oli määrä käsitellä kemiallisesti ja sen jälkeen vielä neutraloida pH-alueelle 6–7, jos pH on alle 5.

KHO:n mukaan kuivatusvesien pH-arvon hallintaan Paajalansuon turvetuotannossa voi liittyä huomattavia epävarmuuksia poikkeuksellisissa virtaamatilanteissa esimerkiksi rankkasateiden aikana.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .