Taimenet estivät turvetuotannon Pylkönmäellä

KHO kumosi päätöksen, joka olisi antanut Vapolle ympäristöluvan Paajansuolle yli sadan hehtaarin turvetuotantoalueeseen.

Vapo Oy ei saa aloittaa turvetuotantoa Saarijärven Pylkönmäellä sijaitsevalla Paajalansuolla, joka tunnetaan myös Suurisuon nimellä. Korkein hallinto-oikeus (KHO) kumosi perjantaina Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen, jolla Vapolle oli myönnetty ympäristölupa turvetuotantoon suolla 107 hehtaarin alueella.

KHO:n perusteli päätöstään sillä, että suunnitellusta turvetuotannosta aiheutuisi vakavaa vaaraa Moksinjoen erittäin uhanalaiselle järvitaimenelle.

Moksinjoessa elää geneettisesti sekoittumaton järvitaimenen alkuperäiskanta. Sen säilymisen ja elpymisen kannalta on välttämätöntä, että veden pH-arvon eli happamuustason nopeat vaihtelut estetään.

Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan turvetuotannon kuivatusvedet oli määrä käsitellä kemiallisesti ja sen jälkeen vielä neutraloida pH-alueelle 6–7, jos pH on alle 5.

KHO:n mukaan kuivatusvesien pH-arvon hallintaan Paajalansuon turvetuotannossa voi liittyä huomattavia epävarmuuksia poikkeuksellisissa virtaamatilanteissa esimerkiksi rankkasateiden aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Tieliikenteessä kuoli 24 ihmistä syyskuussa

Ysitiellä hurja ulosajo, kuljettajalle lieviä vammoja – auto törmäsi vastaantulevien kaistan penkaan, pyörähti katon kautta ympäri ja päätyi kyljelleen

Valtaosa kunnista varautunut sisäilmaongelmiin – ongelmat tyypillisimpiä koulurakennuksissa

Konneveden kunnan kaukolämpölaitoksella tulipalo – "Ei vaikuta kunnan lämmönjakeluun"

Yön uutiskooste: Ihmisoikeusjärjestö: Brasilian presidentti hyökkää ihmisoikeuksien kimppuun, Pohjoismaiden suurin kauppakeskus avaa ovensa

Nuorten aikuisten asunnottomuus yli kaksinkertaistui kahdessa vuodessa Jyväskylässä – Alle 25-vuotiaita asunnottomia nyt jo 72

"Ensisuoja tuntui ihan hotellilta" – Asunnottomuudesta selvinnyt Silja Viinikainen, 30, tietää, miltä tuntuu viettää öitä Jyväskylän kaduilla

Uutisanalyysi: Työvoimapulaa on Helsingistä pohjoiseen – virolaiset pelastivat, kun suomalaisyritys jätti pulaan

Jyväskylän yliopiston opiskelijaravintoloissa myydään jatkossakin naudanlihaa – "Emme lähde totaalikieltäytymislinjalle"

Työnantajien tarve kaukomaiden duunareille lisääntynyt – oleskelulupapäätöksissä saatavuusharkinnalla selvää kasvua

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.