Taimenet estivät turvetuotannon Pylkönmäellä

KHO kumosi päätöksen, joka olisi antanut Vapolle ympäristöluvan Paajansuolle yli sadan hehtaarin turvetuotantoalueeseen.

Vapo Oy ei saa aloittaa turvetuotantoa Saarijärven Pylkönmäellä sijaitsevalla Paajalansuolla, joka tunnetaan myös Suurisuon nimellä. Korkein hallinto-oikeus (KHO) kumosi perjantaina Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen, jolla Vapolle oli myönnetty ympäristölupa turvetuotantoon suolla 107 hehtaarin alueella.

KHO:n perusteli päätöstään sillä, että suunnitellusta turvetuotannosta aiheutuisi vakavaa vaaraa Moksinjoen erittäin uhanalaiselle järvitaimenelle.

Moksinjoessa elää geneettisesti sekoittumaton järvitaimenen alkuperäiskanta. Sen säilymisen ja elpymisen kannalta on välttämätöntä, että veden pH-arvon eli happamuustason nopeat vaihtelut estetään.

Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan turvetuotannon kuivatusvedet oli määrä käsitellä kemiallisesti ja sen jälkeen vielä neutraloida pH-alueelle 6–7, jos pH on alle 5.

KHO:n mukaan kuivatusvesien pH-arvon hallintaan Paajalansuon turvetuotannossa voi liittyä huomattavia epävarmuuksia poikkeuksellisissa virtaamatilanteissa esimerkiksi rankkasateiden aikana.

Uusimmat

Kotimaa

Jyväskylän yläkoulujen personal trainer -toiminta laajenee – Oppilaille ilmaista liikunta- ja ravintoneuvontaa

Kattopeltejä irtosi Yliopistonkadulla – pelastuslaitos esti vaaran sunnuntaina

Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalaismarkkinoilla Vantaalla – ulkoministeri kiittää turvamiehiä blogissaan

Vanhusjärjestöt huolestuivat vanhuspalveluiden keskittymisestä – "Suuret monikansalliset toimijat syövät pienempiä kotimaisia, ja se on erittäin valitettavaa."

Muuttuuko Jämsän Pässinmäki taidetaloksi? – Kauko Sorjosen säätiö osti entisen edustuskerhon

Kiinniotto Jyväskylässä: Poliisi löysi aggressiivisen henkilön hallusta neljä veistä

Loton pääpotti meni Tampereelle – tuoretta miljonääriä odotetaan Veikkauksen pääkonttorille

"En voi hyväksyä sitä, että sokeasti tottelemme määräyksiä" – jyväskyläläinen hammaslääkäri kieltäytyi influenssarokotuksesta, nyt hän elää irtisanomisuhan alla

Naapuri kuunteli radiosta, kun viereisessä asunnossa ollut vankikarkuri uhkasi räjäyttää koko talon, ja silloin alkoi jännittämään – Lahden piirityksestä on 25 vuotta

Rivitaloasunto palaa Salossa, koko talo evakuoitu

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.