Taivaalta sataa punaisia kolmioita – Tiedätkö mitä uudet säämerkit tarkoittavat?

Ilmatieteenlaitos uudisti säämerkkinsä verkkosivuillaan. Oman uuden merkintätavan saivat muun muassa sadekuurot, jäätävät sateet, tihkut ja sumu. Säämerkkien uudistuksella pyritään kuvaamaan entistä tarkemmin meteorologien ennustuksia, Ilmatieteen laitos tiedottaa.

Entistä tarkempaa tietoa sateen tyypistä

Aikaisemmin tumma sadepilvi yhdellä sadepisaralla on merkinnyt lukuisia erilaisia sateita. Uudessa säämerkistössä ennuste tarkentuu, kun vanhan merkin tilalla voikin olla käytössä sadekuuron, tihkusateen tai jäätävä sateen tai jäätävän tihkun merkki, kertoo meteorologi Pauliina Kuokka Ilmatieteen laitoksen tiedotteessa.

– Vanha heikkojen sateiden säämerkki jakaantuu nyt jopa kahdeksaan eri sääilmiöön, Kuokka kertoo

Uudessa merkistössä esimerkiksi sadekuurot merkitään sääennusteisiin erilaisella säämerkillä kuin jatkuva sade. Ennusteiden pilvisyysluokitusta on muutenkin laajennettu, sillä käytössä on nyt viisi erilaista pilvisyyden astetta entisen kolmen sijaan.

Punaisesta väristä tullut palautetta

Uusissa säämerkeissä huomioidaan myös harvinaisia, mutta mahdollisesti vaarallisia säätilanteita. Merkkivalikoimassa on uudet omat merkit jäätävälle tihkulle (pilvestä sataa punaisia pisteitä) ja jäätävälle sateelle (pilvestä sataa punaisia kolmioita) sekä sumulle (sinisiä vaakaviivoja).

 

Jäätävä sade ja jäätävä tihku on merkitty poikkeuksellisesti punaisella värillä siksi, että merkin halutaan myös varoittavat vaarallisesta ilmiöstä, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

– Jäätävässä sateessahan sade jäätyy suoraan esimerkiksi tienpinnalle, jolloin tiet voivat muuttua liukkaiksi. Juuri tänään varoitetaan autoilijoita jäätävästä vesisateesta Keski-Suomessa, Ilmatieteen laitoksen viestinnän asiantuntija Eija Vallinheimo toteaa.

Meteorologi Pauliina Kuokka kertoo, että säämerkin punainen väri on herättänyt ihmisten huomion ja Ilmatieteen laitos on saanut siitä paljon palautetta. Kuokka pitää värin aiheuttamaa reaktiota oikeanlaisena: merkki erottuu ja se on huomattu.

– Tavallinen tihkusade on samanlainen merkki, mutta sinisenä. Sininen väri oli siis jo varattu. Punainen väri on ollut meteorologeilla pitkään käytössä jäätävissä sateissa. Kun sääkarttoja on aikanaan piirretty käsin, on sadealueet väritetty vihreiksi. Vaikka karttoja ei enää käsin tehdäkään, on vihreä väri edelleen käytössä meteorologin työasemalla ja osassa tuotteita. Kun sadealueen päälle laitetaan sateen olomuoto erinäisen merkein, on vaaralliset ilmiöt kuten jäätävä sade ja ukkonen usein näytetty punaisilla väreillä, jotta ne erottuvat kartalla, Kuokka avaa punaisen värin historiaa.

Uudet merkinnät tulivat voimaan 6. maaliskuuta.

Katso kaikki uudet merkit selityksineen tästä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .