Takana kaikkien aikojen lämpimin jakso

Maailman ilmatieteen järjestö WMO arvioi, että kymmenvuotisjakso 1998-2007 on ollut kaikkien aikojen lämpimin. WMO:n mukaan vuonna 2007 maapallon keskilämpötila oli 0,41 astetta vuosien 1961-1990 keskiarvoa lämpimämpi.

WMO arvion mukaan päättyneestä vuodesta tulee seitsemänneksi lämpimin vuosi vuoden 1850 jälkeen. Pohjoisella pallonpuoliskolla vuosi 2007 on jopa toiseksi lämpimin.

Lämpötila on pohjoisella pallonpuoliskolla kohonnut 0,63 astetta yli 30-vuotisen keskiarvon, joka on 14,6 astetta. Ero pallonpuoliskojen välillä johtuu siitä, että ilmastonmuutos vaikuttaa herkemmin mantereisemmalla pohjoisella pallonpuoliskolla.

1900-luvun alun jälkeen maapallon keskilämpötila on noussut 0,74 asteella. Viimeisten viidenkymmenen vuoden aikana lämpeneminen on kiihtynyt ja keskilämpötila on noussut 0,13 astetta vuosikymmenessä.

Toinen vuoden 2007 merkittävä ilmastollinen ennätys saavutettiin, kun arktisen merijään pinta-ala saavutti toistaiseksi pienimmän kesäaikaisen laajuutensa. Tällöin Luoteisväylän meritie oli poikkeuksellisesti avoinna Atlantilta Tyynelle valtamerelle usean viikon ajan.

Euroopassa rikottiin ennätyksiä


Vuoden 2007 tammikuu oli maapallonlaajuisesti lämpimin koskaan mitattu tammikuu. Tammikuun keskilämpötila oli 12,7 astetta, kun pitkän ajan keskiarvo on 12,1 astetta.

Myös eri puolilla Eurooppaa talvi ja kevät olivat lämpimimpiä koskaan mitattuja. Lämpötilapoikkeamat olivat jopa yli neljä astetta kuukausikeskilämpötilojen yläpuolella.

Kesällä kaksi helleaaltoa rikkoivat vanhoja lämpötilaennätyksiä Itä- ja Etelä- Euroopassa. Vuoden aikana koettiin myös pahoja tulvia, kuivuuksia ja myrskyjä eri puolilla maailmaa. Euroopassa Englannin kesätulvat olivat erittäin vahingolliset.

Talvi jäi Suomessa lyhyeksi


Myös Suomessa vuosi 2007 oli harvinaisen lämmin. Ilmatieteen laitoksen mukaan maaliskuun keskilämpötila oli ennätyksellisen korkea ja leudon syksyn jälkeen joulukuu oli toisen kerran peräkkäin harvinaisen lämmin.

Terminen talvi, jolloin vuorokauden keskilämpötila jää alle nollan, alkoi maan etelä- ja keskiosassa viidestä yhdeksän viikkoa tavanomaista myöhemmin. Talvi jäikin kokonaisuudessaan 60-80 päivää keskimääräistä lyhyemmäksi.

Tiedot pohjautuvat WMO:n kokoamiin alustaviin tilastoihin, joita on kerätty kansallisilta meteorologisilta laitoksilta, myös Suomen Ilmatieteen laitokselta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Oulun sataman läheltä vedestä löytyi kuollut ihminen

Syyttäjä: United Brotherhoodin johtaja määräsi kymmenien kilojen amfetamiinikaupasta – paluumatkalla Jyväskylästä autosta löytyi 12 000 euroa ja jakelulista

Katso riemukas kuvasarja: Nuoret oriit pääsivät laitumelle Saarijärven Lannevedellä – ilo otettiin heti irti

Turvakotien asiakasmäärä jatkoi kasvuaan viime vuonna – suurin osa asiakkaista on kokenut väkivaltaa kauan

United Brotherhoodin liivit katosivat myös Keski-Suomesta – Helvetin enkeleiden tulosta maakuntaan ei viitteitä: "Henkilöt eivät ole hävinneet ja heitä on ollut rikostutkinnan kohteina"

Matalikkoon ajautunut purjevene hinattiin satamaan Jyväskylässä

Hammaslääkäri Ömer Acar, 31, sai jo lapsuudessa taloustiedon oppitunnin – "Isä otti setelit käteensä ja näytti konkreettisesti, mitä niille tapahtuu"

Jyväskylässä joudutaan ensi vuonna tekemään vaikeita talouspäätöksiä – kysyimme valtuustoryhmiltä, korottaisivatko ne veroja vai karsisivatko palveluja

Yön uutiskooste: Koronarajoitukset lievenevät Suomessa, tänään voimaan astuva laki tuo 50 uutta liikennemerkkiä, suomalaiset saavat matkustaa jälleen Viroon

Jyväskylä, Lahti ja Kuopio älähtivät joukkoliikenteen miljardituen kohdistamisesta: Ohisalo kiistää, että olisi esittänyt tukea vain kuudelle suurimmalle kaupungille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.