Takana kaikkien aikojen lämpimin jakso

Maailman ilmatieteen järjestö WMO arvioi, että kymmenvuotisjakso 1998-2007 on ollut kaikkien aikojen lämpimin. WMO:n mukaan vuonna 2007 maapallon keskilämpötila oli 0,41 astetta vuosien 1961-1990 keskiarvoa lämpimämpi.

WMO arvion mukaan päättyneestä vuodesta tulee seitsemänneksi lämpimin vuosi vuoden 1850 jälkeen. Pohjoisella pallonpuoliskolla vuosi 2007 on jopa toiseksi lämpimin.

Lämpötila on pohjoisella pallonpuoliskolla kohonnut 0,63 astetta yli 30-vuotisen keskiarvon, joka on 14,6 astetta. Ero pallonpuoliskojen välillä johtuu siitä, että ilmastonmuutos vaikuttaa herkemmin mantereisemmalla pohjoisella pallonpuoliskolla.

1900-luvun alun jälkeen maapallon keskilämpötila on noussut 0,74 asteella. Viimeisten viidenkymmenen vuoden aikana lämpeneminen on kiihtynyt ja keskilämpötila on noussut 0,13 astetta vuosikymmenessä.

Toinen vuoden 2007 merkittävä ilmastollinen ennätys saavutettiin, kun arktisen merijään pinta-ala saavutti toistaiseksi pienimmän kesäaikaisen laajuutensa. Tällöin Luoteisväylän meritie oli poikkeuksellisesti avoinna Atlantilta Tyynelle valtamerelle usean viikon ajan.

Euroopassa rikottiin ennätyksiä


Vuoden 2007 tammikuu oli maapallonlaajuisesti lämpimin koskaan mitattu tammikuu. Tammikuun keskilämpötila oli 12,7 astetta, kun pitkän ajan keskiarvo on 12,1 astetta.

Myös eri puolilla Eurooppaa talvi ja kevät olivat lämpimimpiä koskaan mitattuja. Lämpötilapoikkeamat olivat jopa yli neljä astetta kuukausikeskilämpötilojen yläpuolella.

Kesällä kaksi helleaaltoa rikkoivat vanhoja lämpötilaennätyksiä Itä- ja Etelä- Euroopassa. Vuoden aikana koettiin myös pahoja tulvia, kuivuuksia ja myrskyjä eri puolilla maailmaa. Euroopassa Englannin kesätulvat olivat erittäin vahingolliset.

Talvi jäi Suomessa lyhyeksi


Myös Suomessa vuosi 2007 oli harvinaisen lämmin. Ilmatieteen laitoksen mukaan maaliskuun keskilämpötila oli ennätyksellisen korkea ja leudon syksyn jälkeen joulukuu oli toisen kerran peräkkäin harvinaisen lämmin.

Terminen talvi, jolloin vuorokauden keskilämpötila jää alle nollan, alkoi maan etelä- ja keskiosassa viidestä yhdeksän viikkoa tavanomaista myöhemmin. Talvi jäikin kokonaisuudessaan 60-80 päivää keskimääräistä lyhyemmäksi.

Tiedot pohjautuvat WMO:n kokoamiin alustaviin tilastoihin, joita on kerätty kansallisilta meteorologisilta laitoksilta, myös Suomen Ilmatieteen laitokselta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.