Takatalvi tulossa, mutta lämpötila ei ehkä laskekaan

Ilmatieteen laitos ennätti perjantaina varoittaa, että takatalvi uhkaa viikon päästä. Vuorokauden keskilämpötila ei kuitenkaan välttämättä laske juuri yhtään.

– Vuorokauden keskilämpötila on nytkin ollut Keski-Suomessa pari–kolme astetta pakkasen puolella. Se ei siitä ehkä hirveästi laske, vaikka päivän ylimmät lämpötilat tulisivat selvästi alas, kertoo meteorologi Antti Jylhä-Ollila Ilmatieteen laitokselta.

Tällä hetkellä lämpötila sahaa niin, että vuorokautinen lämpötilanvaihtelu on hyvinkin 15, enimmillään jopa 20 astetta. Jylhä-Ollilan mukaan tämä on keväisen korkeapaineen aikana hyvin tyypillistä.

– Kun on kuivaa ja aurinko pääsee päivän aikana kunnolla lämmittämään, lämpötila voi nousta hyvinkin korkealle, josta se sitten laskee jyrkästi yöllä.

Vaikka vuorokauden keskilämpötila on pakkasen puolella, jäät saattavat heiketä vauhdilla. Päivän lämpö sulattaa jäätä monin paikoin nopeammin kuin yön pakkanen ehtii jäädyttää.

Kevät ei ole alkanut

Takatalvea povataan nyt ensi viikonloppuun. Päivän ylin lämpötila voisi tämänhetkisen ennusteen mukaan laskea Keski-Suomessa pakkasen puolelle ensi lauantaina. Vastaavasti öisin jäätäisiin noin viiteen pakkasasteeseen, kun nyt mittari on näyttänyt öisin kymmentä astetta pakkasta tai vieläkin kylmempää.

Jylhä-Ollila muistuttaa, että vaikka viime päivien auringossa on puhuttu kovasti kevään tulosta, on vuorokauden keskilämpötila periaatteessa vielä talvinen. Terminen kevät alkaa vasta, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi nollan yläpuolelle.

Ensi viikon takatalvesta on syytä puhua vielä varovasti, koska yli viikon päähän yltävät ennusteet ovat hyvin epävarmoja. Auringosta kannattaa silti tai juuri siksi nauttia juuri nyt.

– Sää on nyt tällaista ainakin viisi päivää, Jylhä-Ollila sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .