Takkula: Kännyköiden käyttöä kouluissa tulisi selkeyttää

Kännykät ovat koulumaailmassa iso apu ja ilo, mutta samalla myös suuri häiriötekijä. Kännyköiden käyttöön kouluissa onkin pyritty puuttumaan erilaisin ratkaisuin. Yksi ratkaisuista on vuoden vaihteessa voimaan tullut laki, joka sallii opettajan ottaa oppilaalta talteen häiriötä tuottavat esineet.

Euroopan parlamentin kulttuuri- ja koulutusvaliokunnan jäsen Hannu Takkula (kesk.) haluaisi, että kännykän käyttöä koulussa selkeytetään entisestään. Takkula toivookin valtakunnallista keskustelua, joka voisi johtaa opetushallituksen suosituksiin.

- Kännykät ovat tulleet koulun arkeen pikkuhiljaa, mutta ovat jo nyt keskeinen osa lasten ja nuorten varustusta, Takkula toteaa.

- Ne on hyväksytty ilman juuri minkäänlaista keskustelua niiden roolista koulussa, hän jatkaa.

Moni opettaja on pyrkinyt rajoittamaan oppilaiden kännykän käyttöä koulupäivän aikana, sillä niiden on todettu myös aiheuttavan häiriötä oppitunneilla. Oppilaat ovat häirinneet oppitunteja esimerkiksi kuvaamalla ja äänittämällä toisten puheita sekä esiintymistä. Kännyköitä onkin kerätty monissa kouluissa talteen koulupäivän ajaksi.

Asian kääntöpuolena on se, että nykyaikana kännyköitä on tarjottu myös opiskeluvälineiksi. Oppilaat voivat esimerkiksi käyttää kännyköiden laskimia, vastata kysymyksiin tekstiviesteillä tai hakea tietoa älypuhelimen avulla. Takkula puoltaakin älypuhelimia oppimisvälineinä. Hänen mukaansa älypuhelin ajoittaisena oppimisvälineenä voisi olla lapsia motivoiva ja monessa suhteessa hyödyllinen tapa.

- Ennen kuin peruskoulu voi itse tarjota oppilaiden käyttöön kännykät, niiden käyttö opetuksessa rikkoo kuitenkin peruskoululakia ja sen periaatteita. Opetuksen tulisi olla maksutonta ja siihen tulee kaikilla olla samat mahdollisuudet. Näin ei ole, kun oppilaalla on käytössä puhelin vain, jos vanhemmat ovat voineet ja halunneet hänelle sellaisen hankkia, Takkula toteaa.

Takkula myös toivoo, että kännyköiden jatkuvan esilläolon terveysvaikutuksia tutkittaisiin lisää.

- Nyt kun Nokian rooli Suomen talouselämässä on pienentynyt, ehkä meilläkin voidaan avoimemmin keskustella matkapuhelimien tuottaman säteilyn mahdollisista vaikutuksista lapsen ja nuoren kehittyvään elimistöön, Takkula toivoo.

Hän kertookin, että juuri kännyköiden terveysvaikutuksista kannetaan huolta monessa Euroopan maassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.