Takkula Pisa-tuloksista: "Sitä saa mitä tilaa"

Euroopan parlamentin kulttuuri- ja koulutusvaliokunnan jäsen Hannu Takkula (kesk.) sanoo, että Suomen heikentyneiden Pisa-tulosten takana ovat ennen kaikkea poliittiset valinnat. Hän lisää, että koulutus on otettu säästökohteeksi monella alueella.

– Meillä on Suomessa ollut ainutlaatuinen ikkuna kasvaa pysyväksi koulutuksen ja koulutusviennin suurvallaksi. Sen sijaan, että olisimme tähän tarttuneet, päättäjämme ovat ilmeisesti ajatelleet, että lapsille riittää vähempikin hyvä, Takkula sanoo.

– Kunnat pyörittävät kouluja minimituntimäärillä. Tukiopetusta annetaan vain nimeksi. Lasten työpäiviä on hyödyttömästi pidennetty kouluja lakkauttamalla ja kuljetuksia lisäämällä. Opettajien jatkokoulutusta on leikattu. Useissa kunnissa oppilaat on jätetty viikkokausiksi puuhailemaan keskenään tai suurryhmissä toissijaisten tehtävien parissa, kun opettajat on lomautettu. Sitä saa, mitä tilaa.

Osasyy heikentyneisiin tuloksiin matemaattisissa testeissä on mielekkyys – tai sen puute. Kun kommunikointi tapahtuu sosiaalisessa mediassa, ei painetta oikeakielisyydelle enää ole.

– Kun käytännön matematiikan sovellukset hoituvat teknisin välinein, lapset eivät entiseen tapaan motivoidu omista tarpeistaan käsin matematiikan opiskeluun.

– Yleensäkin nuorison motivaatio ponnistelua vaativaan henkiseen työhön on heikentynyt. Tässä tarvitaan aivan uusista lähteistä motivaation hakevaa opetusotetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.