Talentian Ristimäki: "Lastensuojelu monissa kunnissa erittäin kuormittunut"

Lastensuojelupalvelut ovat monissa kunnissa erittäin kuormittuneita, toteaa sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki.

Ristimäki sanoo STT:lle, että vaikka sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset toimivat virkavastuulla, myös poliittisten päättäjien tulisi tuntea vastuunsa lastensuojelun resurssien järjestämisestä.

Yhteensä 11 Helsingin kaupungin lastensuojelun työntekijää ja terveydenhuollon työntekijää saa virkarikossyytteet murhatun 8-vuotiaan tytön tapauksesta.

Talentia ei Ristimäen mukaan kommentoi Helsingin sosiaalityöntekijöiden saamia virkarikossyytteitä yksittäin, ennen kuin liitto on perehtynyt niihin.

- Olemme kaukana muun muassa suosituksesta, jonka mukaan yhdellä työntekijällä tulisi olla hoidettavanaan 20-30 lasta. Monissa kaupungeissa lapsia on kuusikymmentä, seitsemänkymmentä, jopa sata per työntekijä.

Yleisellä tasolla Ristimäki toteaa, että Suomessa tarvitaan konkreettisia toimenpiteitä lastensuojelun voimavarojen lisäämiseksi. Niitä tarvitaan myös akuutin lastensuojelun puolella, hän lisää.

- Varmasti kaikki allekirjoittavat sen, että varhaisen vaiheen lastensuojeluun ja viranomaisten yhteistyöhön tulisi satsata, jotta lapset saisivat apua ajoissa. Mutta akuutti lastensuojelu ei voi samalla jäädä odottamaan, että nämä toimet purevat.

Lastensuojelun ja terveydenhuollon työntekijöille virkarikossyytteet