Tallomista, repimistä, varastamista ja roskaamista – kesäkukkien ja istutusten tihutyöt maksavat ja harmittavat

Kaadettuja istutusruukkuja ja kähvellettyjä, tallottuja ja juurineen revittyjä kesäkukkia, jopa varastettuja serbiankuusia ja alppiruusuja roskaamisesta nyt puhumattakaan. Muun muassa nämä epämukavat yllätykset voivat odottaa kaupunkien ja kuntien puistopuolen työntekijöitä, kun he aamulla tulevat töihin.

– Kesäkukkia viedään eniten istutusta seuraavalla viikolla. Istutuksia tallataan esimerkiksi rallien aikana. Illanviettäjät tärvelevät istutuksia varsinkin viikonloppuisin Kirkkopuistossa ja kävelykeskustan alueella. Paikat ovat vuodesta toiseen samoja: Kävelykadulla, Asemakadulla, Kirkkopuistossa, Oikokadulla, Harjun portailla, teatterin vieressä, Jyväskylän kaupungin ylläpitohortonomi Tarja Ylitalo kertoo.

Sekään ei ole vieras ilmiö, että istutuksista kahmitaan lepyttelykukkasia kotiin viemisiksi.

– Kesäkukkia varastetaan baarien läheisyydestä. Toisinaan mopoilla ajellaan nurmikolla ja uusien istutuksien päällä. Muuten ilkivalta on vähäistä, Keuruun kaupunginpuutarhuri Heli Nousiainen sanoo.

Jämsän kaupunginpuutarhuri Raisa Heino koputtaa puuta, sillä merkittäviä kasvien tuhoamisia tai varastamisia ei ole tänä kesänä tapahtunut. Koko kesään mahtuu vain kaksi tapausta. Jostain syystä sillan kaiteelle laitetut kesäkukat ovat kuitenkin houkutelleet tihulaisia.

– Toisessa tapauksessa nuoriso poisti yhden sillan kaiteella olevan ruukun kukat ja heitti jonnekin. Tosin heidät saatiin kiinni ja he joutuivat istuttamaan uudet tilalle. Toinen tapaus jäi selvittämättä, hän sanoo.

 

Runsaat istutukset ja kauniit kesäkukat tuovat viihtyisyyttä kuntien keskustoihin jokaisen ihasteltavaksi. Jyväskylän kaupungin kesäkukkaistutukset maksavat vuosittain 80 000 euroa, Jämsän reilut 10 000 ja Keuruun 5 000–7 000 euroa. Summalla ostetaan kesäkukkia katualueille, puistoihin ja kiinteistöjen pihoihin.

Jokaisessa kaupungissa ja kunnassa joudutaan ottamaan huomioon myös se, että osa istutuksista tuhotaan ja tärvellään. Jyväskylässä siihen varaudutaan jo tilausvaiheessa, sillä kesäkukkia tilataan paikkauksia varten 100–150 kappaletta enemmän kuin aluksi tarvitaan. Joskus kaupunki vie koko kukka-astian pois, jos se on tuhottu kokonaan.

Jämsässä ja Keuruulla tihutöihin ei erityisemmin varauduta, sillä niitä tapahtuu merkittävästi vähemmän kuin maakunnan pääkaupungissa.

Kesäkukkia kalliimmaksi tulevat puiden tuhot.

– Ne ovat erittäin harmillisia, koska puun taimet eivät ole halpoja, ja katkaiseminen aiheuttaa kuitenkin sen, että kunnon puuta siitä ei enää tule. Puiden mahdollinen elinikä olisi kuitenkin yleensä vähintään 50 vuotta, Raisa Heino muistuttaa.

Tarja Ylitalon mukaan monivuotisten kasvien tuhoaminen tietää ylimääräistä työtä ja ylimääräisiä kustannuksia, sillä korvaustaimia ei varastossa ole.

 

Kesäkukkien ja muiden istutusten säilyminen kauniina vaatii paljon käsityötä ilman tuhotöitäkin. Siksi ilkivalta vaikuttaa myös työntekijöiden motivaatioon.

– Jos kaikki mitä me yritämme tehdä maiseman parantamiseksi, tuhotaan, voi siinä keneltä tahansa kysyä, että haluaisiko tätä työtä tehdä. Tai mikä työn merkitys on, jos sille ei näytetä annettavan mitään arvoa, Raisa Heino korostaa.

Jyväskyläläinen istutusten hoitaja kommentoi tuntemuksiaan näin:

– Tuntuu tylsältä, että revitään tai tallotaan juuri kauniiksi saatuja istutuksia. Ei arvosteta toisten työtä. Ei ylös revittyjä kasvejakaan oikein saa elpymään enää.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .