Talouskasvu uusien meppien haasteena

Uusi Euroopan parlamentti aloittaa työnsä ensi tiistaina. Suomalaisten meppien mielestä vaalikauden tärkeimpiä tehtäviä ovat muun muassa talouskasvun ja työllisyyden vahvistaminen, demokratiakehityksen edistäminen ja digitaalisten sisämarkkinoiden luominen.

Toukokuun vaaleissa valittu Euroopan parlamentti kokoontuu  ensimmäiseen täysistuntonsa Strasbourgissa ensi viikolla. Tuolloin alkaa 751 mepin viiden vuoden vaalikausi. Maailman suurimmassa demokraattisesti valitussa parlamentissa istuu kolmetoista suomalaista parlamentaarikkoa.

– Minusta parlamentin tärkein tehtävä on vahvistaa kestävää talouskasvua ja työllisyyttä. Kysymys on paitsi kilpailukyvyn parantamisesta, niin myös uuden tuotannon rakentamisesta, pohtii keskustan Olli Rehn. Hän siirtyy mepiksi Euroopan komission varapuheenjohtajan ja talouskomissaarin tehtävistä.

– Pyrin myös edistämään biotaloutta. Se tukee kahta suurta eurooppalaista tavoitetta: pitkäaikaista talouden kasvua ja historiallista muutosta hiilen ja öljyn polttamisesta vihreään energia- ja tuotantotalouteen.

Vasemmistoliiton Merja Kyllönen näkee keskeisimpänä asiana demokratiakehityksen edistämisen.

– Tärkeitä teemoja ovat myös harmaan talouden ja veroparatiisien kitkeminen sekä energiapolitiikan linjaukset, Kyllönen linjaa.

Kokoomuksen Petri Sarvamaan mielestä parlamentin merkittävin tehtävä on luoda yhdessä Euroopan unionin neuvoston eli jäsenvaltioiden kanssa vakaa poliittinen ympäristö tärkeille talouspoliittisille päätöksille.

– Samalla parlamentin pitää pyrkiä vaikuttamaan siihen, että säädettävä uusi lainsäädäntö on yksinkertaista ja tehokasta, Sarvamaa sanoo..

Hänen mukaansa energiapolitiikkakin tulee olemaan päätöksenteon keskiössä. Sarvamaa haluaisi edistää myös sisämarkkinoiden parempaa toimivuutta.

– Digitaalisten sisämarkkinoiden luominen olisi erittäin tärkeää Euroopan kilpailuedellytysten parantamiseksi.

Euroopassa 26 miljoonaa työtöntä

Demarien Liisa Jaakonsaari panostaisi erityisesti talouskriisin ja työttömyyden nujertamiseen.

– Eurooppalaista kilpailukykyä ja työpaikkojen syntyä pitää tukea tutkimuksella, toimivilla työmarkkinoilla ja digivallankumouksella. Myös nuorisotakuun eurooppalaiseen toteuttamiseen tulee saada ehdottomasti lisää resursseja, Jaakonsaari vaatii.

Hän muistuttaa, että kaiken kehityksen edellytyksenä on EU:n nykyistä yhtenäisempi ja nopeampi päätöksenteko. 

– EU tarvitsee myös uuden Venäjä-analyysin.

RKP:n Nils Torvaldsin mukaan alkavan kauden haasteita ovat kasvu- ja työllisyysasiat sekä kilpailukyky- ja ympäristökysymykset.

– Haluan erityisesti vaikuttaa ympäristö- ja talousasioihin sekä jatkaa pragmaattista linjaani lainsäädäntötyön suhteen. Vanhanaikainen ja liiallinen byrokratia ei hyödytä ketään, ja meidän täytyykin erityisesti tehdä töitä avoimen, fiksun ja reilun päätöksenteon puolesta, Torvalds listaa.

Keskustan Anneli Jäätteenmäki muistuttaa, että Euroopassa on 26 miljoonaa työtöntä:

– Parlamentin ykkösprioriteetti on työllisyys. Meidän on saatava kasvua, investointeja ja uusia työpaikkoja Eurooppaan.

Uusimmat

Kotimaa

Neljä autoa peräänajokolarissa Nelostiellä Viitasaaren keskustan kohdalla – pohjoiseen menevä ajokaista suljettiin onnettomuuden vuoksi

Muuramen kunta yrittää herättää Riihivuoren laskettelukeskuksen henkiin: aloitti rinneyrittäjän etsinnän

Mies raiskasi 14-vuotiaan toistuvasti, tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen

Täydennystä viinitarjoiluun voi hakea vielä lauantaina – katso pääsiäisen muistilista aukioloista ja joukkoliikenteen aikatauluista

Karstulan kunnanjohtajakandidaattien joukossa on mediakohun pyörteisiin joutunut ex-kansanedustaja ja entisiä kunnanjohtajia – katso kaikkien 17 hakijan nimet

Pellit kolisivat peräänajossa Jyväskylän Rantaväylällä – autot selvisivät pienin vaurioin

Kevään lämpöennätys rikki: Kemiönsaaressa kuroteltiin kohti 20 asteen rajaa

Useita kansanedustajia on ehdolla EU-vaaleissa – moni heistä ei tiedä, lähtisikö Brysseliin oikeasti

Keskikesän Saunamaakuntaviikko kerää löylyttelyn ystävät yhteen – luvassa kaikkea aina turvesaunasta, saunamaratoniin ja Saunanlämmityksen MM-kisoihin

Timo Soini sanoo jättävänsä politiikan – "Astun Senaatintorille vapaana miehenä"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.