Taloyhtiöt innostuivat muovinkeräyskokeilusta – Jyväskylässä mukaan ilmoittautuneita jo 123

Jo 123 jyväskyläläistä taloyhtiötä on ilmoittautunut pakkausmuovijätteen keräyskokeilun, jonka Mustankorkea Oy käynnistää marraskuussa. Ilmoittautumisaika kokeiluun päättyy elokuun lopussa.

– Kokeiluun pääsevät kaikki kriteerit täyttävät taloyhtiöt, joissa asiasta on tehty hallituksen päätös, Mustankorkean viestintä- ja ympäristöpäällikkö Piia Aho kertoo.

Kokeiluun valitaan kerros- ja rivitaloja, joissa on vähintään 20 huoneistoa. Kokeilualueen rajaan vaikutti muun muassa muovinkeräyksen logistiikka. Raja lännessä on Köhniöllä, pohjoisessa Palokan Pappilanvuoressa, idässä Vaajakosken keskustassa ja etelässä Keljonkankaalla.

– Kokeilu ei koske sellaisia kiinteistöjä, joissa sekajäte kerätään syväkeräyssäiliöihin, Aho tarkentaa.

 

Kokeilun kesto on vielä auki, mutta Ahon mukaan kyse on kuitenkin useista kuukausista.

Keräyskokeilussa selvitetään, saadaanko kiinteistökohtaisella keräyksellä riittävän puhdasta pakkausmuovia, joka voidaan hyödyntää yhdessä muun Rinki-ekopisteissä kerätyn pakkausmuovin kanssa.

– Muovit kerätään kokeilutaloyhtiöissä jo olemassa oleviin sekajäteastioihin, joihin vain vaihdetaan muovista kertova tarra. Muovinkeräyksenhän odotetaan vähentävän sekajätteen tarvetta. Taloyhtiö voi myös hankkia muoveille lisäastian omalla kustannuksellaan, jos jätekatoksen tila antaa myöten, Aho sanoo.

Keräykseen kelpaavat tyhjät, puhtaat ja kuivat muovipakkaukset, jotka ovat alun perin olleet jonkun tuotteen pakkauksia (muun muassa elintarvikkeet, tekstiilit, elektroniikka).

Muovijäteastioiden tyhjennyksestä laskutetaan, kuten muidenkin jäteastioiden tyhjennyksestä ja käsittelystä. Jyväskylän seudun jätelautakunta aikookin torstain kokouksessaan täydentää jätetaksaa muovipakkausten kuljetushinnalla.

Arvonlisäverolliseksi kuljetushinnaksi esitetään tyhjennystä kohden 4,01–7,36 euroa tyhjennysastian koosta riippuen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .