Talven pakkasennätys rikki jo toisen kerran tänään –  selkeä sää suosii kuubongareita

Tämän talven alin lämpötila on mitattu Enontekiön Näkkälässä, kertoo Ilmatieteen laitos Twitterissä. Lukema oli –34,4 astetta.

Aiempi ennätys mitattiin tänä aamuna Ylitornion Meltosjärvellä, missä lukema oli –34,1 astetta.

Pakkanen jatkuu lähipäivinä, ja Lappiin on ennustettu paikoin edelleen kolmeakymmentä miinusastetta. Maan eteläosissakin mittari laskee maanantaina paikoin –20:een.

Sankat lumipyryt ovat ainakin toistaiseksi ohi, mutta erityisesti sulien merialueiden lähellä voi tulla lumikuuroja.

–  Ehkä tuossa loppuviikolla voi tulla enemmän lumisateita Etelä- ja Keski-Suomessa, kertoo päivystävä meteorologi Helena Laakso.

Pakkaset heikkenevät hieman loppuviikkoa kohden, mutta kylmyys jatkuu.

Maanantaina täydellinen kuunpimennys

Selkeä sää suosii heitä, jotka haluavat nähdä kuunpimennyksen varhain maanantaina, kertoo Ilmatieteen laitos. Täydellinen kuunpimennys alkaa kello 6.41 ja päättyy kello 7.43.

– Näyttää hyvältä, toteaa meteorologi Hannu Valta aamun ennusteesta kuubongarien kannalta.

Paikoin taivaalla saattaa olla jääkidepilviä, mutta kuun pitäisi kuultaa niidenkin läpi. Pohjanlahden rannikolla on tosin riski paksumpiin sumupilvilauttoihin.

–  Muualla maassa on laajalti selkeää, Valta kertoo.

Pimennyksen näkemisen kannalta on käynyt tuuri, koska tammikuu on tilastollisesti pilvistä aikaa.

Kireä pakkanen tosin kannattaa ottaa ulos lähtiessä huomioon, Valta lisää.

Pimennys voidaan havaita kokonaan Pohjois-Suomessa, ja eteläisessä ja itäisessä Suomessakin vain pimennyksen viimeiset vaiheet jäävät horisontin taakse, kertoo tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Kuunpimennystä voi seurata paljain silmin, kiikarilla tai kaukoputkella. Toisin kuin auringonpimennyksissä, kuunpimennyksen seuraaminen on yhtä turvallista kuin minkä tahansa kuutamon katselu.

Täydelliset kuunpimennykset ovat harvinaisia, ja seuraavan kerran sellaista voi ihailla Suomessa vasta vuonna 2025.

Kuunpimennyksessä Kuu on Maan varjossa, mutta ei kuitenkaan muutu näkymättömäksi. Pimennykset tapahtuvat täydenkuun aikaan, kun Kuu on Maata kiertävällä radallaan vastakkaisella puolella maapalloa kuin Aurinko.

Maanantaisen pimennyksen näyttävin osuus eli täydellinen vaihe kestää 62 minuuttia, Ursa kertoo. Kokonaisuudessaan pimennys kestää yli viisi tuntia, mutta alku- ja loppuvaihe näkyvät kokonaan vain Lapissa ja pohjalaismaakunnissa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .