Talvipyöräilyn määrässä huimat erot eri kaupungeissa – selitys on yksinkertainen

Pyöräilevien määrä vaihtelee Suomessa talvella rajusti. Pyöräilyintoon talvella vaikuttavat ratkaisevasti väylien kunnossapito sekä paikallinen kulttuuri.

– Etelän suurissa kaupungeissa vain 10–20 prosenttia pyöräilijöistä jatkaa polkemista läpi talven, kun taas Joensuussa 57 prosenttia ja Oulussakin puolet jatkaa pyöräilyä. Näissä kaupungeissa on tehty pitkäjänteistä työtä pyöräilyolosuhteiden eteen ja molemmissa pyöräillään valtavasti ympäri vuoden, kertoo Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen.

Valtakunnallista Pyöräilytalvi-kampanjaa vietetään 9.–15.11. Kampanja kannustaa ihmisiä pyöräilemään myös talvella. Esimerkiksi Etelä-Suomen suurissa kaupungeissa vain 10–20 prosenttia pyöräilee myös talvella. Pyöräliitto ry:n ja sen jäsenjärjestöjen organisoimassa kampanjassa järjestetään kymmeniä tapahtumia ympäri Suomessa.

Tutkimukset osoittavat, että erityisesti alkutalven kunnossapidon pitää olla laadukasta, jotta pyöräilijämäärät pysyvät korkealla sään kylmetessä. Suurimpia ongelmia kunnossapidossa on yleensä toimenpiteiden ajoitus sekä sohjon poisto. Ongelmista huolimatta Pyöräliitto kannustaa ihmisiä rohkeasti hyppäämään pyörän selkään myös talvella:

– Pyöräily talvella ei ole mitenkään erikoisen vaativaa tai vaarallista. Päinvastoin: pyöräily on nopein ja hauskin tapa liikkua myös lämpötilan pudottua ja iltojen pimennyttyä. On kuitenkin tärkeää käyttää valoja ja varata hieman enemmän aikaa matkantekoon, Koistinen muistuttaa.

Kampanjaviikon tapahtumia järjestetään eri puolilla Suomea.

– Kampanjassa tuodaan esille pyöräilyn monimuotoisuutta ja riemua. Pyöräilijät pääsevät itse osallistumaan #Pyöräilytalvi-kuvakilpailussa, jonka pääpalkintona on Pelagon pyörä, sanoo projektikoordinaattori Martti Tulenheimo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Suomalaisten SS-miesten osallisuus Kaukasuksen teloituksiin varmistui, kertoo Kansallisarkiston selvitys

Kansalaisjärjestöt: Al-Holin leirillä olevia lapsia ei voida erottaa vanhemmistaan

Eduskunnassa keskustellaan Marinin hallitusohjelmasta – "Pääministerin valitsi kansan sijaan sosiaalidemokraattien puolue-eliitti"

Kemikaalivarastoon tunkeuduttiin Espoossa: yksi loukkaantui, epäillyt poistuivat paikalta – Merivartiosto tehostaa rajavalvontaa pääkaupunkiseudulla

Näitkö mustaan huiviin naamioitunutta miestä sunnuntai-iltana Keljonkankaalla? Poliisi pyytää havaintoja kaupan ryöstäjästä

Kokous käynnissä: Hallitus käy läpi linjaansa al-Holin suomalaisten auttamisesta

Pelti rytisee usein Nelostiellä Viitasaaren ja Pihtiputaan välillä – mutta mistä onnettomuudet johtuvat?

Presidentti Niinistö on välittänyt Viron presidentin Kersti Kaljulaidin anteeksipyynnön Suomen pääministerille ja hallitukselle

Joululaulut kaikuvat kovaa, mutta monille liian korkealta – Musiikkikasvatuksen lehtori selittää, mistä on kysymys

Laula vielä kerran – katso tallenne kauneimmista joululauluista Kaupunginkirkosta Jyväskylästä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.