Talvisodan ylväs muistomerkki paljastettiin Helsingissä – Valon tuoja on kymmenmetrinen sotilas

Presidentti Niinistö: Kasarmitorilla on nyt erityinen paikka historiasta ja tulevaisuudesta kiinnostuneille.

Talvisodan kansallinen muistomerkki on paljastettu pimentyneessä illassa Helsingin Kasarmitorilla. Teoksen paljasti ja valaistuksen sytytti hankkeen suojelija, presidentti Martti Ahtisaari.

Muistomerkki on kuvanveistäjä Pekka Kauhasen suunnittelema noin 10 metriä korkea sotilashahmo Valon tuoja. Sen on kerrottu olevan Suomen suurin teräspatsas.

– Kuvanveistäjä Kauhasen työ on talvisodan muiston arvoinen monumentti, joka muistuttaa meitä niistä uhreista ja siitä sankaruudesta, joka talvisotaan liittyy. Uskon, että siitä tulee myös arvokas osa Helsingin kaupungin taideteosten kokonaisuutta, sanoi presidentti Ahtisaari muistomerkin paljastustilaisuudessa torstai-iltana.

Myös istuva presidentti Sauli Niinistö uskoo, että Kasarmitorista tulee ihmisille paikka muistaa, kunnioittaa ja kiittää.

– Täällä Kasarmitorin sydämessä on nyt muistomerkin myötä erityinen paikka jokaiselle niin maamme historiasta kuin myös sen tulevaisuudesta kiinnostuneelle suomalaiselle, arvioi presidentti Niinistö puheessaan.

Paljastustilaisuuteen osallistui illalla muun muassa veteraaneja ja valtiojohtoa. Tilaisuus oli avoin myös yleisölle. Muistomerkin paljastuksen jälkeen kuultiin muun muassa Finlandia-hymni Sibelius-lukion kamarikuoron esittämänä.

 

"Valo tärkeä osa teosta"

 

Talvisodan muistomerkkiä on työstetty monta vuotta. Peruskivi muurattiin Kasarmitorilla jo vuonna 2015 talvisodan päättymisen 75-vuotispäivänä. Valmistuminen ajoitettiin tähän vuoteen osaksi Suomen 100-vuotisjuhlallisuuksia.

Muistomerkin suunnitellut Kauhanen voitti työllään suunnittelukilpailun vuonna 2013. Kauhanen kertoi aiemmin STT:n haastattelussa, että valo on tärkeä osa teosta. Patsaan valaistun jalustan sisällä on nähtävissä 105 kuvaa eli yksi jokaista talvisodan päivää kohden.

– Kun talvisota käytiin, oli pimeä vuodenaika. Halusin tuoda pimeyteen toisenlaista näkökulmaa, vähän helpotusta valolla, Kauhanen kuvaili.

Muistomerkin rahoittivat valtio, Helsingin kaupunki ja Talvisotayhdistys.

 

Niinistö: Rauha ei ole itsestäänselvyys

 

Talvisota syttyi marraskuun viimeisenä päivänä vuonna 1939, kun Neuvostoliitto hyökkäsi Suomea vastaan ilman sodanjulistusta. Sodassa kaatui noin 26 000 suomalaista. Neuvostojoukkojen tappiot olivat selvästi suuremmat.

Kasarmitorilla puhunut presidentti Niinistö korosti, että valtioiden välinen rauha sekä maan sisäinen yhteiskuntarauha eivät koskaan ole itsestäänselvyyksiä.

– Vaikka juhlistamme tänään sodan muistomerkkiä, on muistomerkki meille kaikille jokapäiväinen muistutus rauhantyön merkityksestä, sanoi presidentti Niinistö tilaisuudessa.