Talvivaaran varoaltaat täyttyivät - vuoto jatkuu

Talvivaaran kaivoksen varoaltaista on alettu juoksuttaa vettä Vuoksen valuma-alueelle Lumijokeen. Kainuun ely-keskuksen mukaan syynä on kaivoksen varoaltaiden täyttyminen.

Juoksutettu vesi on ely-keskuksen mukaan ainakin alkuvaiheessa ollut puhdistettua purkuvettä, jonka pitoisuudet ovat ympäristölupavaatimusten mukaisia.

Veden vuoto jätevesialtaasta on hidastunut. Jätevesialtaan vuotokohta löydettiin eilen.

Kaivosyhtiö on antanut metallitehtaan avaamiseen liittyvän selvityksensä ely-keskukselle. Ratkaisu tehtaan avaamisesta siirtyy siten ainakin huomiseen.

Ely-keskus on vaatinut selvitystä metallitehtaan altaan turvallisuudesta. Keskus haluaa hyväksyä selvityksen ennen kuin tuotanto voidaan käynnistää.

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) kannustaa kansalaisia hakemaan korvauksia kaivosyhtiön aiheuttamista vahingoista.

- Käyttäkää kaikkia mahdollisia oikeudellisia keinoja korvauksia hakiessanne. Jos yhtiö olisi noudattanut alkuperäisiä lupaehtoja, mitään näitä ongelmia ei olisi syntynyt, Niinistö sanoi vieraillessaan kaivoksella. Paikalla oli muutamia kymmeniä kuulijoita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Jyväskylän yliopiston professori Pekka Neittaanmäki pääsi maailmanlaajuiseen kärkikolmikkoon

Jalankulkija jäi Salossa ajoneuvon alle ja kuoli

Kolaritilanteessa uudet autot hälyttävät jo itse apua – ja tämä teknologia on nyt pakollista

Jyväskylän yliopistoon valittiin 2344 uutta opiskelijaa – nämä olivat suosituimmat alat

Poliisi etsii alaikäisen tytön törkeästä raiskauksesta epäiltyä Riihimäellä – tuntomerkkeinä parransänki, collegehousut ja leveät sormukset sormissa

Raportti: Maatalouden kasvihuonepäästöjä on mahdollista leikata lähes 30 prosenttia 15 vuodessa – "Nollaan ei päästä, vaikka mitä yritettäisiin"

Yli 52  000 opiskelijaa sai opiskelupaikan korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa – opiskelijat saavat tiedon valinnasta tällä viikolla

Keski-Suomen pelastuslaitos kiitti sankaria: Riitta Ikonen pelasti lapsen hengen Jyväskylän Mattilanniemessä

Kuluttaja-asiamiehelle uusia valvontakeinoja – voi määrä lainvastaisen sisällön poistettavaksi somesta

Valepoliisit huijanneet ikäihmisiltä pankkitunnuksia ja siirtäneet tileiltä suuriakin rahasummia, varoittaa Itä-Uudenmaan poliisi – huijaukset noudattavat pääsääntöisesti samaa kaavaa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.