Talvivaaran vesitilanne yhä hankalampi

Talvivaaran kaivoksen vesitilanne on lumen ja jään sulamisen takia yhä kriittisempi. Talvivaara Sotkamon konkurssipesä valmistautuu johtamaan metallien talteenottolaitoksen paluuliuosta eli raffinaattia avolouhokseen, jotta ympäristövahingolta vältytään. Tarvittaessa myös käsittelemätöntä tuotantoliuosta johdetaan avolouhokseen.

Konkurssipesän mukaan liuoksen johtaminen avolouhokseen on aloitettava viimeistään huomenna. Se arvioi, että raffinaatin ja mahdollisesti tuotantoliuoksen siirtäminen kestää muutamista päivistä yli viikkoon. Johdettavan liuoksen määrää ei osata vielä arvioida.

Tällä hetkellä bioliuotuskierron altaissa olevan liuoksen yhteismäärä on noin 840 000 kuutiota. Se ylittää konkurssipesän mukaan jo nyt sen määrän, mitä altaissa enimmillään saisi olla ympäristövahingon vaaran välttämiseksi.

Konkurssipesä kertoo, että lähipäivinä lumen ja jään sulaminen tuo liuoskiertoon huomattavan paljon vettä. Liuotuskierrossa oleviin altaisiin sekä varoaltaisiin mahtuu liuosta noin 950 000 kuutiota. Tämän määrän ylityttyä liuosta alkaisi päästä hallitsemattomasti ympäristöön.

Konkurssipesä on jättänyt paluuliuoksen johtamisesta ympäristönsuojelulain mukaisen ilmoituksen Kainuun ely-keskukselle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.