Talvivaaran vuotokohta löytyi – tuotannon aloitus voi viivästyä

Talvivaaran kaivoksen jätevesialtaan vuotokohta on onnistuttu vihdoin paikantamaan. Tuotannon käynnistäminen kaivoksen metallitehtaalla saattaa kuitenkin viivästyä, sillä Kainuun Ely-keskus vaatii ensin selvitystä altaan käytön turvallisuudesta. Painetta lisää myös Säteilyturvakeskuksen (STUK) selvitys, jonka mukaan kaivokselta purkautuvassa vedessä on ennakoitua korkeampia uraanipitoisuuksia.

Kaivosaltaan vuotokohtaa alettiin tukkia pian sen jälkeen kun se päivällä löydettiin. Ely-keskuksen mukaan tilanne on edelleen kriittinen, sillä altaasta vuotaa yhä vettä noin 6000 kuutiota tunnissa. Pääosa vedestä valuu etelän suuntaan, jonka puoleiset varoaltaat ovat täyttymässä.

Kaivosyhtiö oli kaavaillut, että se käynnistää vielä tänään tuotannon sunnuntaina suljetulla kaivoksen metallitehtaalla. Ely-keskus kuitenkin vaatii, että vuotavan kipsisakka-altaan turvallisuus varmistetaan ennen tuotantoa. Yhtiön pitää toimittaa tekninen selvitys turvallisuudesta, ja Ely-keskus haluaa hyväksyä sen ennen tuotannon aloittamista.

STUK on ottanut valvontanäytteitä eilen ja tänään. Alustavien arvioiden mukaan veden uraanipitoisuus on jopa kaksisataakertainen normaaliin nähden. Ympäristön radioaktiivisuuden valvontaa tehostetaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Niinistö: Talvivaaran kaltaisia ongelmia ei enää tule

Uusimmat

Kotimaa

Suomalaiset yritykset ovat osoittaneet ketteryyttä koronapandemiassa – "Pitää osata oivaltaa, mikä on todellinen ongelma", sanoo Etlan tutkimusjohtaja

THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20

Keski-Suomen kutsunnoissa pitää olla suojamaski – pojat armeijaan pääosin talvella 2022

Keski-Suomessa ei uusia koronatartuntoja, koko Suomessa 20 uutta tapausta – katso tästä kuntakohtainen listaus

Kolme neljästä kateissa olevista on miehiä – suurin osa nuorehkoja

Tiede- ja kulttuuriministeri Saarikko vaatii kannanotossaan Suomeen toista koronatestausjärjestelmää – "Meidän on tehtävä kaikkemme, että vaihtoehdoksi ei jää vain Suomi kiinni -malli"

Koronakriisi nosti paikoittain noutokaljan arvostusta – Alkoholin ulosmyynnistä hyötyvät kuitenkin pääasiassa vain paikallispanimot

Sirpa ja Anneli muuttivat Espoosta pohjoiseen Keski-Suomeen – pankki sanoi kaksi kertaa ei, mutta nyt kaksikko pyörittää lämpöä ja raikkautta huokuvaa taidehotellia Pihtiputaalla

Yön uutiskooste: suolistosyövät yleistyvät, kymmeniä suomalaisia jää kateisiin vuosittain, Bayern murjoi Barcelonan Mestarien Liigassa

Verkkojätti Amazon on ollut koronakriisin voittaja, mutta tutkija näkee uhkia senkin ympärillä – "Miten käy, jos seuraava katastrofi tapahtuu internetissä?"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.