Talvivaaran ympäristöhaitat kasvavat

Talvivaaran vuodon aiheuttamat ympäristövaikutukset ovat muuttuneet viime viikkoa vakavammiksi. Suomen ympäristökeskuksen (Syke) mukaan kaivosalueen eteläiselle puolelle on päässyt huomattava määrä raskasmetalleja.

Haitalliset aineet vaikuttavat erityisesti pohjaeläimistöön, vesiselkärangattomiin, leviin, kasveihin ja kalastoon. Ympäristökeskus arvioi, että tiedossa voi olla kalakuolemia.

Nikkelin pitoisuudet ovat ylittäneet raja-arvot selvimmin. Kaivosalueesta etelään sijaitsevaan Kivijärveen oli sunnuntai-iltaan mennessä kulkeutunut yli 900 kiloa nikkeliä.

Ympäristökeskuksen mukaan myös eri aineiden yhteisvaikutus ympäristölle on huolestuttava. Tarkempia arvioita saadaan kuitenkin vasta pitkällä aikavälillä.

Kainuun ely-keskus suositteli aiemmin tänään Talvivaaran lähivesien käytön rajoittamista. Ely-keskus ohjeistaa välttämään talousveden ottoa kymmenen kilometrin säteellä kaivosalueesta.

Kaivoksen lähialueilta pyydettyjen kalojen käyttöä voi sen sijaan jatkaa ainakin toistaiseksi. Kalojen raskasmetallipitoisuuksien kohoamisesta ei ole vielä tietoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Katainen: Vuodon tukkiminen tärkeintä

Uusimmat

Kotimaa

Hallitus kokoontuu tänään iltakouluun lomien jälkeen

Koulutyö alkaa monissa kouluissa tänään, ensimmäiset kiirehtivät opintielle jo eilen

Valtiovarainministeriön on määrä saada valmiiksi ehdotuksensa ensi vuoden budjetiksi – neuvotteluissa etsitty keinoja esimerkiksi vientiteollisuuden auttamiseksi

Jyväskyläläinen asianajaja Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois" – katso video heittelehtivästä rekasta

Opettajien lomautukset alkoivat Karstulassa ja jatkuvat syksymmällä – "Ensi vuoteen haemme muita säästöjä"

Kotijuhlat tulossa ja korona arveluttaa? – lue lääkäreiden ja viranomaisten ohjeet turvalliseen juhlintaan

Rivit, Raitti vai Sylit – nyt kysytään kaupunkilaisten mielipidettä Samulinniityn uudesta asuinalueesta

THL:n pääjohtaja: Maskisuositus julkaistaan torstaina – julkiset liikennevälineet erityishuomiona, suosituksesta tulossa alueellinen

Leivonmäkeläinen Helena Gyldén kohtasi Nelostiellä 2,7 promillen humalassa ajaneen rekkakuskin: "Löin jarrut pohjaan ja huudahdin, että herra jumala, nyt se kaatuu"

Tilapäinen auton tarve? Jyväskylän kaupunki vuokraa kimppa-autoja myös yksityishenkilöille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.