Tampereelle on putkahtanut roima määrä sushiravintoloita – valvonta paljasti runsaasti huomautettavaa

Valvonnan perusteella kaikissa ravintoloissa, joiden omavalvontaohjeissa oli epäkohtia, oli korjattavaa myös käytännön toiminnassa.

Tampereella sushiravintoloiden elintarviketurvallisuudesta on löytynyt paljon korjattavaa. Elintarvikevalvojat tarkastivat alkuvuodesta 18 sushiravintolaa, joista yli 60 prosenttia sai kehotuksen epäkohtien korjaamiseksi.

Valvonnan perusteella kaikissa ravintoloissa, joiden omavalvontaohjeissa oli epäkohtia, oli korjattavaa myös käytännön toiminnassa. Sushiravintoloissa havaittiin ongelmia myös muun muassa kalan ja äyriäisten laatuun ja jäljitettävyyteen liittyvien riskien tunnistamisessa. Esimerkiksi tiettyjen kalalajien EU-lain mukaisesta jäädytysvelvoitteesta oli tietoisia vain kolme sushiravintolaa.

Jäljitettävyyden vuoksi ravintoloitsijan pitäisi vaatia tavarantoimittajilta vähintään lain vaatimat pakkausmerkinnät ja toimitusasiakirjat. Mikäli pakkausmerkinnät puuttuvat tai ovat virheellisiä, siitä olisi elintarvikevalvojien mukaan mainittava tavarantoimittajalle.

Noutopöydissä paljon parannettavaa

Ravintoloissa, joissa sushi valmistettiin asiakkaan tekemästä tilauksesta, raaka-aineiden ja valmiiden tuotteiden käyttöikävaatimukset hallittiin valvonnan perusteella hyvin.

Sen sijaan buffetravintoloissa säilyvyys- ja tarjoiluajoissa oli paljon parannettavaa. Tarkastetuista ravintoloista 45 prosenttia saikin kehotuksen tai määräyksen parantaa tuotteiden säilyvyyttä ja tarjoiluaikoja.

Ravintoloista tehdyt valvontatulokset on nähtävillä Oiva-hymy-sivustolla, jossa ravintoloita voi hakea esimerkiksi paikkakunnan ja ruokalajin perusteella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.