Tankit halutaan suojaan sään armoilta

Patria-yhtiö ja japanilaiset innostuivat rahoittamaan Panssarimuseon katosta

Hattulassa sijaitseva Parolan Panssarimuseo käynnisti toukokuussa joukkorahoituskampanjan ulkona seisovien tankkiensa suojelemiseksi. Rahoittajaksi lähti muun muassa parisataa japanilaista ja puolustusvälineyhtiö Patria.

– Katsoimme, että lahjoitus menee hyvään tarpeeseen. Vaikka panssarivaunut ovat paksua terästä, niihinkin puree ajan hammas, kuvailee toimitusjohtaja Mika Kari Patria Land Systemsistä. Yhtiö rahoitti katosta 5 000 eurolla.

Osallistumista kampanjaan motivoi sekin, että yhtiö ja museo sijaitsevat Kanta-Hämeessä.

– Museo taltioi alamme historiaa, ja onhan siellä meidänkin vanhaa kalustoa. Kokoelmiin kuuluu yksi vanhimmista panssaroiduista AMV-pyöräajoneuvoistamme.

Museon kahdella rinteellä seisoo 22 panssarivaunua. Tankeille aiotaan rakentaa valaistut katokset, joiden yhteispituus on 140 metriä. Kustannusarvio on puolisen miljoonaa euroa.

Rakennustöihin ensi syksynä

Päättynyt joukkorahoituskampanja tuotti runsaat 82 000 euroa noin 800 mesenaatilta.

– Joukkorahoituskampanja alkoi vähän tahmeasti, mutta siinä otettiin loppukiriä. Saimme muutamassa viikossa kasaan kymmeniätuhansia euroja, kertoo museonjohtaja Timo Teräsvalli tyytyväisenä.

Toinen pitempiaikainen keräys on tuottanut vajaat 30 000 euroa. Museo pyrkii hankkimaan loput rahat lahjoituksin, tukianomuksilla ja tarvittaessa pankkilainalla. Katoksen rakentaminen on tarkoitus aloittaa ensi syksynä.

Japanilaiset yllättivät

Katosta lähti rahoittamaan myös parisataa japanilaista. Museo oli saanut julkisuutta manga-sarjakuvasta, jossa esiintyi yksi suojattavista vaunuista. Sarjakuvassa BT-42-panssarivaunulla ajelevat kilpaa japanilaisen tyttölukion hahmot.

– Meillä on käynyt syksyllä japanilaisia turisteja katsomassa vaunua. Joukkorahoitusta japanilaisilta on tullut parikymmentä tuhatta euroa.

Suosio tuli yllätyksenä siinäkin, että rahoittajille lähetettävien vastikepakettien postikulut nousevat odotettua korkeammiksi.

– Posti on kuitenkin lupaillut alennusta, ja sitä voidaan kysyä muualtakin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.