Tapahtumajärjestäjä ei voi varautua Pariisin kaltaisiin iskuihin: "Suomeen ei kaivata metallinpaljastimia"

Suomalaisissa musiikkitapahtumissa on voinut yleensä luottaa siihen, että pahinta, mitä voi tapahtua, on ruokamyrkytys tai ohimenevä tinnitus.

Festarit ja muut isot yleisötapahtumat ovat jokakesäisiä kansainvaelluksia. Pelkästään festivaaleilla käy vuosittain yli kaksi miljoonaa ihmistä, kun lasketaan ilmaistapahtumatkin.

Pariisin terrori-iskujen jälkeen moni miettii tapahtumien turvallisuutta. Pariisissa tuli ruumiita muun muassa suositulla rock-klubilla, kahviloissa ja ravintoloissa. Suomessakin terrorismiuhan on arvioitu kohonneen.

Onko Suomessa järjestettävien musiikkitapahtumien turvajärjestelyitä nyt syytä päivittää?

Suomessa ollaan "superammattimaisia"

Jos Eeka Mäkyseltä, 35, kysytään, vastaus on "ei". Mäkynen pyöritti kymmenisen vuotta Helsingin Nosturia. Nyt hän on toimitusjohtaja Finnish Metal Events Oy:ssä, jonka päätapahtuma on Helsingin Suvilahdessa järjestettävä Tuska Open Air -festivaali.

Mäkysen mukaan turvallisuudesta huolehditaan Suomessa "superammattimaisesti".

– Festareilla on keskimäärin yksi järjestyksenvalvoja per sata asiakasta, ja esimerkiksi Tuskassa kaikki heistä ovat koulutuksen saaneita. Yleisöä tarkkaillaan jatkuvasti, ja turvatarkastuksissa seulotaan kielletyt esineet. En tiedä, paljonko tästä voitaisiin enää kiristää, Mäkynen sanoo.

Keskustelu festarien turvallisuudesta saa Suomessa joskus huvittaviakin piirteitä. Aiemmin tänä vuonna keskusteltiin siitä, saako festareille viedä selfie-tikkuja. Muun muassa Flowfestivaali ja Tuska Open Air päätyivät rinnastamaan selfietikut muihin keppeihin ja kielsivät niiden tuomisen tapahtumaan.

Metallinpaljastimet lietsovat pelon ilmapiiriä

Mäkynen myöntää, että tapahtumajärjestäjien on lähes mahdotonta varautua Pariisin kaltaisiin itsemurhaiskuihin.

– Jos tehdään rynnäkkö sisään Kalashnikovit kädessä, eihän sellaista voi estää, vaikka ovella olisi millaiset turvajärjestelyt. Ajatuskin on kammottava.

Metallinpaljastimet ovat arkipäivää konserteissa ja urheilutapahtumissa esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Venäjällä. Mäkynen vierastaa niiden käyttöönottoa Suomessa ja huomauttaa, ettei niistä olisi ollut apuakaan Pariisin Bataclanin tapauksessa.

– Ne perustuvat maan sisäiseen turvallisuuskulttuuriin ja käsiaseisiin enemmän kuin terrorin pelkoon. Toivon, ettei sellaiseen lähdettäisi Suomessa.

Mäkysen mielestä metallinpaljastimet lietsovat pelon ilmapiiriä. Hän muistuttaa, että useimmissa konserteissa on jo turvatarkastukset, joissa taputellaan vartalo ja katsotaan laukut.

Entistä tiukempia turvatarkastuksia saatetaan joka tapauksessa nähdä Suomessakin. Suurista kansainvälisistä tapahtumatuottajista Live Nation on jo ilmoittanut tiukentavansa turvajärjestelyjä kaikissa tapahtumissaan Pariisin tapahtumien johdosta.

Live Nation ei kerro tarkempia tietoja. Kehitysjohtaja Kaarina Gouldin mukaan järjestelyt ovat tapahtumakohtaisia ja noudattavat yhtiön yleistä ohjeistusta.

Monet bändit peruneet keikkojaan

Tunnetut artistit, kuten Foo Fighters, U2, Motörhead ja Prince, ovat peruneet keikkojaan Pariisissa terrori-iskujen takia.

Suomessa jää näkemättä Lamb of Godin keikka, kun jenkkimetallibändi ilmoitti peruvansa koko Euroopan-kiertueensa. Yhtyeen piti esiintyä Helsingissä 3. joulukuuta samalla lavalla muun muassa Children of Bodomin kanssa. Tapahtuman tuottavat yhteistyössä Tuska Open Air ja Live Nation Finland.

Mäkynen ei pidä todennäköisenä, että terroriuhka olisi laajemmin vaikuttamassa artistien kiertuekalentereihin Euroopassa.

–?Luulen, että perumisten aalto oli tuossa. Puhun nyt niistä keikoista, jotka on julkistettu. Voihan olla, että sopimuksia on ollut pöydällä ja jäänyt tekemättä.

"Keikkojen peruminen on periksi antamista terroristeille"

Suomella on maine turvallisena maana. Siitä ei Mäkysen mukaan ole iloa, jos maailmaa kiertävä artisti päättää karsia keikkojaan Euroopassa.

– Täältä saatava liksa on sama, joten jos keikkoja kaatuu, budjetti ei enää pidä. Kiertueet ovat yleensä kokonaisuuksia, jotka yleensä tehdään kokonaan tai ei ollenkaan.

Mäkysen mielestä keikkojen peruminen on periksi antamista terroristeille.

– Minusta on fanien, bändien ja järjestäjien etu, että ihmisten annetaan nauttia elämyksiä siinä missä ennenkin. Se on parasta, mitä tämän jälkeen voidaan tehdä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.