Tapaus Puolimatka puhuttaa yhä: "Väite pedofilian laillistamiseen tähtäävästä kampanjasta pelkkää hataraa spekulaatiota"

Elokuun alusta asti julkisuudessa on puitu Jyväskylän yliopiston professori Tapio Puolimatkan tapausta. Puolimatkaa on syytetty homofobisesta kirjoittelusta.

Yliopiston kasvatuksen teorian ja tradition professori Tapio Puolimatka kirjoitti Oikea Media -julkaisun vieraskynäpalstalla 27. heinäkuuta kampanjasta pedofilian laillistamiseksi”. Hän kirjoitti muun muassa joidenkin tutkijoiden esittäneen, että mielikuvat seksuaalisen suuntautumisen synnynnäisyydestä ja muuttumattomuudesta luovat perustan myös kampanjalle pedofiilien seksuaalioikeuksien puolustamiseksi.

Keskisuomalaisen mielipidesivulla keskustelu jatkuu yhä tiiviinä. Professoriliiton Jyväskylän osaston johtokunnan puheenjohtaja Jussi Välimaa ja sihteeri Ari Virtanen julkaisivat tiistaina mielipidekirjoituksen, jonka mukaan "professori Puolimatka hämärtää rajaa tieteellisen tutkimuksen ja pelkän mielipidekirjoituksen välillä. Tämä vie uskottavuutta hyvältä tieteelliseltä tutkimukselta ja tietoon perustuvalta päätöksenteolta".

Lisäksi mielipidekirjoittajat pitävät ongelmallisena, että Puolimatka esittää väitteen siitä, että käynnissä olisi kampanja pedofilian laillistamiseksi.

"Ollakseen tieteellisesti uskottava, tulisi väitettä tukea luotettavilla empiirisen tutkimuksen havainnoilla. Muussa tapauksessa kyseessä on vain henkilön mielipide", Välimaa ja Virtanen kirjoittavat.

"Rangaistuskäytännöt kiristyneet"

Myös Tampereen yliopiston filosofian apulaisprofessori Panu Raatikainen ottaa kantaa Puolimatkan kirjoitukseen "Kampanja pedofilian laillistamiseksi” omassa tiistaina julkaistussa mielipidekirjoituksessaan. Raatikainen muun muassa kritisoi Puolimatkan kirjoituksessaan käyttämiä lähteitä.

"Akateemisessa kontekstissa väitteet, että länsimaissa olisi meneillään tällainen (pedofilian laillistamiseen tähtäävä) kampanja, pitäisi oikeuttaa empiirisellä yhteiskuntatieteellisellä tutkimuksella. Mitään sellaista Puolimatkalla ja tämän lähteillä ei ole esittää – pelkkää hataraa spekulaatiota. Erityisesti Suomessa ei ole todellisuudessa mitään merkkejä siitä, että asenneilmasto olisi muuttumassa lapsen seksuaalisen hyväksikäytön hyväksyväksi. Esimerkiksi rangaistuskäytännöt ovat päinvastoin kiristyneet", Raatikainen kirjoittaa.

Jyväskylän yliopiston aikoo perehtyä huolella Puolimatkan opetusmateriaaleihin. Yliopisto on käynnistynyt selvityksen asiasta. Puolimatkaa aiotaan myös kuulla.

Myös Keskisuomalaisen päätoimittaja otti kantaa tapaus Puolimatkaan tiistain lehden pääkirjoitussivulla julkaistussa kolumnissaan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .