Tapio Puolimatka jätti yliopiston rehtorin toiminnasta hallintokantelun – syyttää Keijo Hämäläistä virheellisestä menettelystä

Kasvatustieteen professori Tapio Puolimatka on jättänyt Jyväskylän yliopiston hallitukselle hallintokantelun rehtori Keijo Hämäläisen toiminnasta.

– Vaadin, että hallitus tutkii rehtorin menettelyn, ryhtyy asianmukaisiin toimenpiteisiin rehtorin virheellisen menettelyn johdosta ja varmistaa, että selvitysprosessi toteutetaan tähän mennessä tapahtuneesta oikeudenloukkauksesta huolimatta laillisesti ja oikeudenmukaisesti, Puolimatka kirjoittaa kantelussaan.

Rehtori Hämäläinen sanoutui kuun vaihteessa Twitterissä irti Puolimatkan viime kuun lopulla Oikea Media -nimisessä verkkolehdessä julkaistusta kirjoituksesta, jossa tämä kirjoitti muun muassa, että "jotkut tutkijat ovat esittäneet, että mielikuvat seksuaalisen suuntautumisen synnynnäisyydestä ja muuttumattomuudesta luovat perustan myös kampanjalle pedofiilien seksuaalioikeuksien puolustamiseksi."

Hämäläinen twiittasi, että Puolimatkan kirjoitus ei edusta Jyväskylän yliopiston arvoja eikä linjaa sen jälkeen, kun Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta (JYY) julkaisi kannanoton, jonka mukaan se ei hyväksy Puolimatkan homofobisia lausuntoja ja vaatii yliopistolta konkreettisia toimia.

"Ei enää kysymys siitä, olenko tehnyt rikkeen"

Nyt Puolimatka syyttää rehtori Hämäläistä virheellisestä menettelystä.

– Sen enempää JYY kuin rehtorikaan tai kukaan hänen avustajistaan ei ollut minuun millään tavalla yhteydessä ennen tämän lausuman tekemistä. Kumpikaan osapuoli ei nähnyt tarpeelliseksi olla minuun henkilökohtaisesti yhteydessä ennen kuin he esittivät kaikissa Suomen valtamedioissa julkaistut kommenttinsa, Puolimatka kirjoittaa kantelussaan.

– Miten tämä sopii rehtorin linjaukseen, jonka mukaan yliopisto sitoutuu ”kohtelemaan jokaista yksilöä ja ryhmää kunnioittavasti ja arvokkaasti”? Voidaanko tällaista julkista irtisanoutumista omasta työntekijästä pitää kunnioittavana ja arvokkaana kohteluna ilman, että työntekijää on edes kuultu, professori jatkaa.

Kantelun mukaan se, että kuulemistilaisuus järjestetään puolentoista viikon kuluttua julkilausumasta ei korjaa tilannetta, koska yliopisto on jo julkisesti sanoutunut irti kirjoituksesta, eli työntekijän on jo katsottu tehneen rikkeen poikkeamalla yliopiston arvoista ja linjasta.

– Tulevassa kuulemistilaisuudessa ei siis olekaan enää kysymys siitä, olenko tehnyt rikkeen, vaan miten minua tulisi siitä ja mahdollisista muista esille tulevista rikkeistä rangaista. Katson, että prosessia on viety eteenpäin tavalla joka vakavasti loukkaa oikeusturvaani yliopiston työntekijänä ja kansalaisena, Puolimatka väittää kantelussaan ja jatkaa:

– Koska rehtori Hämäläisen minun kirjoituksistani yliopiston nimissä tekemä irtisanoutuminen ja hänen haastattelunsa eri lehtiin ovat luoneet minuun ennakkoluuloisesti suhtautuvan yliopistoympäristön, katsoisin, että asian oikeudenmukainen kohtelu vaatii myös kuulemisen ja opiskelijoiden haastattelujen lykkäämisen sellaiseen tilanteeseen, jossa julkinen kohu on ehtinyt tasoittua ja tilanne on normalisoitunut. 

 

Rehtori Hämäläisen voi fyysikkona olla vaikea tehdä oikeutta filosofiselle tekstilleni.

Puolimatkan mukaan Hämäläinen tukeutui kannanotossaan täysin paikkansa pitämättömään lausumaan professorin kirjoituksen sisällöstä.

– On mahdollista, ettei hän ollut huolellisesti perehtynyt kirjoitukseeni, jos oli yleensä lukenut sitä.

– On lisäksi huomattava, että rehtori Hämäläisen voi fyysikkona olla vaikea tehdä oikeutta filosofiselle tekstilleni. Fyysikoilla ja filosofeilla on tässä suhteessa jännitteinen suhde, koska fyysikot kokevat usein filosofiset tekstit pelkiksi mielipiteiksi. Heidän on vaikea hahmottaa filosofisen metodin sisäistä logiikkaa, Puolimatka väittää.

Kokemusperäinen arviointi saa kritiikkiä

Rehtori Hämäläinen on kommentoinut tapausta Twitterin lisäksi perinteisessä mediassa. Erityisesti Puolimatkaa tuntuu häiritsevän Hämäläisen Helsingin Sanomille antama haastattelu, jossa rehtori sanoo, että "kun katsoo kirjoituksen sisältöä ja sen aiheuttamaa mielipahaa laajassa osassa väestöä, ei se ehkä enää selittämällä parane, että mitä on oikeasti tarkoittanut.”

Lisäksi Hämäläinen totesi jutussa, että kukaan ei saisi kokea opetusta jotain ihmisryhmää arvostelevaksi. Puolimatka kritisoi erityisesti opetuksen arviointia ihmisten tai ihmisryhmien kokemuksien perusteella.

– Jos ajatellaan esimerkiksi, että opetan liikunnan hyödyistä, se voi loukata jotakin ihmistä, joka ei ole liikunnallinen. Mielestäni on hyvin olennainen asia sivistysyliopistossa ja länsimaisessa demokratiassa yleensäkin, että ei arvioida ihmisiä sen mukaan, miten toiset reagoivat, vaan sen mukaan mitä hän sanoo, Puolimatka avaa ajatuksiaan Keskisuomalaiselle.

Puolimatkan mukaan demokratiassa on erittäin tärkeää, että ihmiset kestävät myös mielipiteitä, joista he ovat eri mieltä tai eivät tykkää.

– Rehtorin Helsingin Sanomissa esittämät kriteerit ovat sen tyyppisiä, että ne mielestäni heikentävät olennaisesti yliopiston opetuksen ja tutkimuksen vapautta, Puolimatka kertoo.

Puolimatka ymmärtää myös rehtoria

Kaikesta huolimatta Puolimatkalta löytyy ymmärrystä myös rehtori Hämäläisen tilanteelle.

– Ei minulla ole mitään häntä vastaan. Koin enemmänkin, että hän on joutunut kohun keskelle ja tehnyt liian nopeita ratkaisuja, jotka ovat mahdollisia näin Twitter-aikakautena. Toivoisin vain, että tämä menettelytapa korjattaisiin.

Puolimatka kertoo uskovansa, että rehtori on hyvä ihminen ja haluaa hyvää.

– Kaikille tulee vaikeita tilanteita, ja tuo oli varmasti hänelle vaikea tilanne. Ymmärrän hänen ongelmansa, mutta nyt ei saa antaa some-kulttuurin määrätä, mitä yliopistossa opetetaan. Sehän rikkoo tieteenvapautta, Puolimatka sanoo.

Juttua muokattu kello 14.29: lisätty Puolimatkan sitaatti, jossa hän katsoo asian oikeudenmukaisen kohtelun vaativan, että hänen kuulemistaan ja opiskelijoiden haastatteluja lykätään.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .