Taposta syytetty Laiho: Heikoin lenkki eli potilaan sydän vain petti

Oikeudessa kuultu Laiho puolusti hoitovalintojaan tänään oikeudessa.

Valelääkärikäräjillä jatkettiin tiistaina tapposyytteen puintia. Lääkärinä esiintynyttä Esa Laihoa syytetään iäkkään naispotilaan taposta.

Laiho hoiti potilasta Lahden kaupunginsairaalan päivystysosastolla kymmenen vuotta sitten. Syytteen mukaan Laiho tappoi potilaan virheellisillä hoitotoimenpiteillä ja jättämällä tämän toimittamatta erikoissairaanhoitoon Päijät-Hämeen keskussairaalaan.

Oikeudessa aamupäivällä kuultu Laiho puolusti hoitovalintojaan. Laihon mielestä tilanteessa ei ollut perusteita lähettää potilasta keskussairaalaan, eikä siellä olisi hänen mukaansa pystytty ihmeisiin. Monisairas vanhus oli Laihon mukaan esimerkiksi "tehohoidon ulkopuolella".

– Heikoin lenkki, hänen sydämensä, petti. Se oli ajan kysymys, Laiho arvioi oikeudessa.

Oikeuden tauolla Laiho arveli STT:lle, että potilas tuskin olisi illan aikana enää edes kestänyt kyytiä keskussairaalaan.

Laihon mukaan kaupunginsairaalassa pystytään tällaisessa tapauksessa antamaan kunnollista hoitoa.

– Kaupunginsairaala ei ole mikään huonosti varusteltu tai tuppukylän nurkkaus.

Esimerkiksi aamulla ensihoidon asiantuntijana kuultu lääkäri oli sitä mieltä, että potilas olisi pitänyt viedä keskussairaalaan. Siellä potilas olisi hänestä pystytty tutkimaan paremmin ja tämä olisi saanut korkeammantasoista hoitoa.

 

"Ennuste todella huono"

 

Iltapäivällä asiantuntijana kuultu geriatrian erikoislääkäri puolestaan arvioi, ettei potilaan hoito olisi merkittävästi muuttunut, vaikka tätä olisi hoidettu keskussairaalassa.

Geriatri tuki Laihon näkemystä siitä, että monisairas ja iäkäs potilas olisi rajattu tehohoidon ulkopuolelle.

– Potilasta ei olisi laitettu esimerkiksi hengityskoneeseen, geriatri sanoi.

– Näiden asiakirjojen perusteella potilaan kokonaisennuste oli todella huono, hän sanoi, mutta huomautti, että asiakirjamerkintöjä oli varsin vähän.

Asiantuntija olisi kuitenkin pyrkinyt teettämään potilaalle oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen kuolinsyyn selvittämiseksi.

Laihoa syytetään henkirikos- ja pahoinpitelyhaarassa kahdesta taposta ja neljästä törkeästä pahoinpitelystä. Hän on kiistänyt syytteet.