Tarasti: Kuntavaalien siirrosta voi tulla perustuslaillinen ongelma

Selvitysmies, ministeri Lauri Tarasti epäilee, että kuntavaalien siirtäminen jo toista kertaa peräkkäin voi olla perustuslaillinen ongelma. Kuntavaaleja suunniteltu lykättäväksi huhtikuusta 2017 lokakuuhun 2017 maakuntavaalien takia.

Kuntavaaleja on jo aiemmin kertaalleen siirretty puolella vuodella lokakuusta 2016. Nyt uusi lykkäys viivästyttäisi vaaleja jo vuodella. Edelliset kuntavaalit on järjestetty lokakuussa 2012. Uudet vaalit olisivat näin ollen vasta viiden vuoden päästä edellisistä.

– Varmasti käymme keskustelua, että voidaanko vaaleja näin pitkään lykätä, koska lykkääminen koskee myös kaikkia kuntien lautakuntia, Tarasti huomauttaa.

Tarasti korostaa, että hänellä ei ole itsellään asiasta selvää näkemystä. Hän kertoo, että asia menee kuitenkin perustuslakivaliokunnan käsittelyyn.

Suomen eduskuntapuolueiden puoluesihteerien työryhmä on esittänyt lähes yksimielisesti, että maakuntavaalit järjestetään lokakuussa 2017 yhdessä kuntavaalien kanssa.

Maakuntalaki ei ehdi valmistua eduskunnasta riittävän ajoissa, jotta maakuntavaalit olisi voitu pitää huhtikuussa 2017, tästä syystä myös kuntavaaleja halutaan lykätä.

Toinen vaihtoehto on ollut maakuntavaalien yhdistäminen presidentinvaaleihin alkuvuonna 2018. Tällöin kuntavaaleja ei tarvitsisi siirtää.

Keskustan puoluesihteeri Timo Laanisen mukaan tälle ei ole kuitenkaan löytynyt niin laajaa tukea.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.