Tasa-arvoisen avioliittolain äänestyksestä eduskunnassa tulossa jännittävä

Eduskunnan kanta tasa-arvoiseen avioliittolakiin selviää ensi viikon perjantaina. Äänestyksestä on tiettävästi tulossa tasaväkinen, hajontaa lienee etenkin kokoomuksen riveissä.

SDP:n kansanedustaja Mikael Jungner (sd.) arvioi, että SDP:n 42 kansanedustajasta viisi suhtautuu lakiin vastahankaisesti.

- Puheenjohtaja Antti Rinne sanoi syksyllä, että SDP:lle tämä on ihmisoikeuskysymys. Siinä on vaikea yhdenkään demarin äänestää vastaan, koska silloinhan tavallaan vetäisi mattoa Rinteen jalkojen alta, Jungner pohti lakivaliokunnan äänestyksen jälkeen tänään.

Lakivaliokunta päätyi odotetusti jälleen kielteiseen kantaan äänin 9-8. Vastaan olivat keskusta, perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja muutos 2011. Kokoomuksesta kolme vastusti.

Puolesta äänestivät SDP:n, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n edustajat sekä kokoomuksen Jaana Pelkonen. He ovat tehneet vastalauseen nyt läpi menneelle kielteiselle mietinnölle.

Lakivaliokunnan kokoomuslainen puheenjohtaja Anne Holmlund kuuluu vastustajiin. Hänelle kynnyskysymys on samaa sukupuolta olevien oikeus ulkoiseen adoptioon. Myös moni muu vastustaja perusteli kielteistä kantaansa lasten oikeuksilla.

Varamiehinä torstaina äänestäneet Mika Niikko (ps.) ja Kalle Jokinen (kok.) sanoivat äänestäneensä kuten lastenoikeuksien päivänä oli sopivaa.

- On tärkeää pitää avioliitto samansisältöisenä, jotta voimme turvata lapsille isän ja äidin jatkossakin, Niikko sanoi.

Puoltajien kuten Pelkosen mielestä lapselle on tärkeintä, että hänellä on ihminen tai ihmisiä, jotka rakastavat häntä.

Jani Toivola (vihr.) uskoo, että eduskunnan äänestyksessä voi tapahtua mitä tahansa. Hän huomauttaa, että lainsäädäntö on jo alkanut muuttaa perhekäsitystä, eikä tasa-arvoinen avioliittolaki määritä uudelleen lapsen etua vaan vahvistaa sitä.

Suomessa elää noin 10 000 lasta sateenkaariperheissä.

Suomen kaltainen rekisteröidyn parisuhteen malli on muun muassa Saksassa, Sveitsissä, Unkarissa ja Sloveniassa.

Jos vastalauseen eli tasa-arvoisen avioliittolain kannattajat voittavat ensi viikolla, suuri valiokunta tekee uuden mietinnön ja asia tuodaan uudestaan eduskunnalle. Holmlund ei osannut arvioida aikataulua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.