Tasa-arvoisen avioliittolain kannattajat vetoavat Stubbiin

Kokoomuksen kansanedustajat saattavat nousta ratkaisevaan rooliin, kun eduskunta ottaa syksyllä kantaa kansalaisaloitteeseen tasa-arvoisesta avioliittolaista.

Tuore puheenjohtaja, pääministeri Alexander Stubb (kok.) on kannattanut tasa-arvoista avioliittolakia voimakkaasti. Kolme neljästä lakivaliokunnan kokoomuslaisesta vastusti aloitetta, kun valiokunta torppasi sen aamulla 10-6.

Myös uusi ryhmäpuheenjohtaja Arto Satonen (kok.) vastustaa avioliittolakia. Hänen mukaansa Stubbin kanta on ollut laajasti tiedossa, mutta sen vaikutus jää nähtäväksi.

Stubb muistutti, että kokoomuksella on puoluekokouksen myönteinen kanta tasa-arvoiseen avioliittolakiin.

Aloitteen takana yksimielisesti olevat vihreät laittavat toivonsa Stubbiin.

- Toivon, että pääministeri Stubb saisi puhuttua puolueensa jäseniä aloitteen puolelle. Syksyllä näemme, kuinka konservatiivinen tai liberaali puolue kokoomus on, sanoo ryhmäjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.).

Hylkäämisen puolesta äänestänyt lakivaliokunnan puheenjohtaja Anne Holmlund (kok.) ei halunnut perustella tarkemmin omaa kantaansa samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuteen. Hän selitti aloitteen hylkäämistä teknisellä ristiriidalla.

- Kansalaisaloitteessa on pykälien ja perusteluiden osalta keskinäisiä ristiriitoja. Siitä puuttuu myös vaikuttavuusarviointeja, mutta on ymmärrettävää, ettei kansalaisaloitteessa voi olla sen tyyppisiä arviointeja.

Valiokunta esittää eduskunnan täysistunnolle, että aloite hylätään. Päätöksellä tuskin on ratkaisevaa merkitystä.

RKP:n ryhmäpuheenjohtaja Mikaela Nylander sanoo, että suurin osa kansanedustajista on jo päättänyt kantansa.

- Adoptio-oikeus voi olla edustajille vedenjakaja, kun jotkut vielä pohtivat kantaansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Jungner myöhästyi: "Kuin olisi tehnyt MM-lätkässä oman maalin"