Histrorian tallentajaa kaivertaa kinkkinen kysymys – osaatko auttaa?

Taulumäen historiaa kirjaksi tallentavan Sirkka Varpulan, 74, mieltä on alkanut vaivata eräs nimiasia.

Mikä paikka Kankaan entisen paperitehtaan alueella oli Porttila? Sirkka nimittäin on kuullut puhuttavan Porttilan vierusta.

Historiankirjoista Sirkka ei ole löytänyt vastauksia.

–Olisiko nykyisen muuntamon luona ollut joskus alueellinen portti, joka olisi lainannut nimensä myös Kankaankadulta alas vievälle rinteelle, vierulle (kuvassa)? Sukunimenä Porttila ei ole tullut vastaan Kankaaseen liittyen.

Kansien väliin päätyy tarinoita ja muistoja 1940–50-lukujen Taulumäeltä. Sinne ajoittuu myös Sirkan oma lapsuus ja nuoruus lukuun ottamatta sotalapsivuosia Skånessa.

–Olen jo haastatellut useita vanhoja taulumäkeläisiä. Pyrin selvittämään talo talolta Löylyjoelle asti, keitä asui missäkin. Valokuvien perusteella aion myös piirtää näiden talojen julkisivut, Sirkka kertoo.

Haastatteluissa ehkä selviää myös arvoitus nimeltään Porttila. Sirkka muistaa, että Porttilan vierusta puhui kymmenkunta vuotta sitten hänen tuttavansa, joka oli aikoinaan perheen naapuri Taulumäellä ja Sirkan äidin työtoveri Kankaan paperitehtaan konttorista.

–Olimme nousemassa Tourujoen luontopolun portaita Kankaankadulle, kun hän huokasi, että on se sitten raskas tämä Porttilan vieru. Olisi pitänyt kysyä häneltä nimestä tarkemmin. Nyt se on myöhäistä, Sirkka harmittelee.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .