Tavoite taas järkyttävän kaukana – Paloissa kuollut jo lähes 30

Virallinen tavoite palokuolemien ehkäisyssä on jäämässä jo alkuvuoden perusteella taas kaukaiseksi haaveeksi. Vuoden ensimmäisen kolmen kuukauden aikana tulipaloissa kuoli Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) alustavien tietojen mukaan 27 ihmistä.

Valtioneuvoston sisäisen turvallisuuden ohjelman mukainen tavoite on, että tänä vuonna tulipaloissa saisi kuolla enintään 50 ihmistä. Jos alkuvuoden tahti jatkuu samana, tulipaloissa kuolisi tänäkin vuonna yli sata ihmistä.

Toissa vuonna päästiin lähelle tavoitetta, mutta nyt alkuvuosi on ollut erityisen murheellinen jo toista vuotta peräkkäin. Viime vuonna tammi–maaliskuun tulipaloissa kuoli peräti 31 ihmistä.

Riskiryhmiä ei tavoiteta

SPEKin mukaan käytössä olevat keinot eivät nykyisellä volyymilla toteutettuina riitä vähentämään palokuolemia suunnitelman mukaisesti.

– Teknisten apuvälineiden entistä laajempi käyttöön ottaminen on tehokkain tapa ehkäistä palokuolemia. Varsinkin siirrettävillä sammutuslaitteistoilla ja liesien turvalaitteilla palokuolemien ja tulipalojen aiheuttamien tuhojen määrää saataisiin vähenemään, sanoo johtaja Matti Orrainen SPEKistä.

Paloturvallisuutta on pyritty viime vuosina parantamaan valtakunnallisilla kampanjoilla, mutta Orraisen mukaan niillä on vaikea tavoittaa juuri eniten valistusta tarvitsevia riskiryhmiä.

– Riskiryhmiin kuuluvien lähipiiri on usein avainasemassa, kun heidän asumisturvallisuuttaan kehitetään, hän sanoo.

Ensimmäisen vuosineljänneksen 27 tulipaloissa kuolleista 12 oli 25–64-vuotiaita ja 7 yli 65-vuotiaita. Miehiä kuoli 19 ja naisia 4. Neljän uhrin sukupuoli ei ole ilmennyt SPEKin mediaseurantaan perustuvista alustavista tiedoista.