Tee se itse -ihmisen unelma – Jyväskylään tulee verstas, jossa pääsee vaikka puutöihin

Suomen ensimmäinen avoin verstas, Creater avaa ovensa Jyväskylän Seppälässä viikonloppuna. Pajassa tee se itse -miehet ja -naiset pääsevät nikkaroimaan verstaan tiloista löytyvillä laitteilla maksua vastaan.

Olli Honkamäki, yksi verstaan omistajista, kertoo että idea lähti kotinikkareiden rajallisista mahdollisuuksista päästä harjoittamaan kädentaitoja kotona.

– Tällaista konseptia ei ole aikaisemmin ollut. Jos asuu kerrostalossa tai omakotitalossa, ei ole tällaisia tiloja tai näin kalliita laitteita. Tänne taas voi tulla, kun haluaa ja tehdä mitä haluaa, Honkamäki toteaa.

Honkamäen mukaan projektin aivot, Petri Kuikka innostui ajatuksesta, ja liikeideaa lähdettiin yhdessä Pekka Matinaron kanssa työstämään.

"Välillä voi istua juttelemaan ja juomaan kahvia samanhenkisten ihmisten kanssa"

Tuloksena on verstas, johon hankittiin erilaisia ammattilaiskäyttöön soveltuvia koneita, joilla voi tehdä niin metalli-, maalaus- kuin elektroniikkatöihinkin.

Verstaan tiloissa on keskeneräisille töille varasto, jotta niitä ei tarvitse viedä kodin nurkkiin pyörimään. Ajatus on yrittäjien mukaan saman kaltainen kuin kuntosaliketjuilla – päivä- tai kuukausimaksulla verstaan tiloihin saa tulla tekemään omia juttujaan oman aikataulunsa mukaan.

– Kansalaisopistoon pääsee toki myös, mutta ne kurssit täyttyvät parissa minuutissa ja niitä on vain kerran viikossa. Tänne voi tulla aina kun itselle sopii ja välillä istua juttelemaan ja juomaan kahvia samanhenkisten ihmisten kanssa, Martinaho sanoo.

Kitaroita ja saunakauhoja

Keskeisellä paikalla Seppälän Ahjokadulla sijaitseva verstas on herättänyt paljon kiinnostusta. Jo ennen avajaisia ovella on käynyt innokkaita kyselemässä, milloin paikan ovet avataan.

Myös toiveita erilaisia ohjattuja kursseja kohtaan on tullut runsaasti.

– Meille on tullut paljon kyselyitä kitarantekokursseista ja kaiuttimentekokursseista, ja ne alkavat pyöriä ensi viikolla, Honkamäki kertoo.

Verstaalle saa siis tulla, vaikka ei kädentöitä taitaisikaan. Tarjolla on runsaasti erilaisia valmiita rakennussarjoja palapeleistä ja saunakauhoista elektronisiin noppiin.

Lisäksi nikkaroijat voivat ostaa puu- ja metallitavaraa, jota toimitetaan lähiseudun yrityksistä.

– Valmiiksi täältä löytyy esimerkiksi vaneria ja koivua, mutta helposti saadaan tilattua muutakin, vaikka kuparilevyä ja se on vartissa täällä, Martinaho esittelee.

Tarvittavat kuulosuojaimet, suojalasit ja muut varusteet saa myös lainaan verstaalta. Työvaatteet Createrille tarjoaa yhteistyökumppani ImageWear.

Intoa laajentaa myös ulkomaille

Yrittäjät pyrkivät laajentamaan konseptiaan pian myös Jyväskylän ulkopuolelle.

– Tarkoituksena olisi nopeaan tahtiin avata verstaita samalla kaavalla Etelä-Suomen isoihin kaupunkeihin. Mahdollisuuksien mukaan myös kansainvälisesti, Matinaro sanoo.

Myös lapset ovat verstaalle erittäin tervetulleita. Petri Kuikan 4- ja 6-vuotiaat ovat jo pyörineet verstaan nurkissa askartelemassa.

– Seuraavaksi pitäisi kuulemma tehdä peruna-auto. Vielä ei ole tietoa mikä se on, mutta eiköhän se työn edetessä selviä, Kuikka naurahtaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .