Tehtävää liikuntarajoitteisten hyväksi vielä riittää – "Esteettömyydestä on puhuttava jatkuvasti"

Liikuntarajoitteiset pitävät kaupunkiaan esteettömänä, mutta pienet korjaukset olisivat vielä paikallaan.

Kaupunkien esteettömyys otetaan nykyään entistä paremmin huomioon, mutta tehtävää silti vielä riittää. Tätä mieltä on Viitasaaren vammaisneuvoston varapuheenjohtaja Merja Uusi-Maahi.

Vastikään vammaisneuvosto jätti kaupungille kirjeen, jossa esittää parantamaan esteettömyyttä Vanhalla Yhteiskoululla.

– Asiasta on jatkuvasta puhuttava. Ei riitä, että esteettömyys huomioidaan kerran ja sitten se unohdetaan, Uusi-Maahi muistuttaa.

Luiskien tilanne kaupungeissa on nykyään hyvä. Moni liikuntarajoitteinen kommentoi, että kaupungissa esteettömyys on huomioitu hyvin.

– Kääntösillan korjauksen jälkeen reitin hiekkatie on ollut vaikeakulkuista sähkömopolla tai pyörätuolilla. Tällaisilla pienillä asioilla voidaan huomioida liikuntarajoitteisia, Uusi-Maahi kertoo.

Viitasaaren keskustassa on paljon vanhoja kerrostaloja, joissa ei ole hissiä. Hissittömässä kerrostalossa asuvan ystävän luo on turha mennä kylään.

– Hyvin moni on joutunut muuttamaan pois hissittömyyden vuoksi siinä vaiheessa, kun ikää tulee, hän toteaa.

Uusissa rakennuksissa esteettömyys on huomioitu jo suunnitteluvaiheessa, mutta Uusi-Maahin mukaan kalustaessa saatetaan esteettömyys unohtaa.

– Vaikka invavessa olisi rakennettu tilavaksi, sinne sijoitetaan käsienpesualtaat, roskasäiliöt ja muut kalusteet niin, että liikkuminen vaikeutuu.

Myös monien liikkeiden raskaat ovet aiheuttavat joillekin apuvälineen kanssa kulkevalle vaikeuksia.

Lauantaina Viitasaaren Torinrannassa järjestettiin Meijän Ranta -ulkoilmatapahtuma, jossa liikuntarajoitteisille ja heidän avustajilleen sekä lähiomaisilleen esiteltiin erilaisia välineitä liikunnan harrastamiselle.

– Olemme halunneet madaltaa kynnystä ja rohkaista myös liikuntarajoitteisia liikunnan pariin. Meillä on esimerkiksi näitä järviä tässä ympärillä, eli hyvät mahdollisuudet vaikkapa melontaharrastukselle, Uusi-Maahi kertoo.

Hänestä liikuntarajoitteisilla henkilöillä on lähes samanlaiset edellytykset harrastaa liikuntaa, kuten muillakin.

– Soveltaen pääsee kyllä hyvin pitkälle, kun etsii niitä välineitä ja järjestää vaihtoehtoja, hän rohkaisee.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .