Tehy HS:ssä: Olemme valmiita tarttumaan "pääministerin kädenojennukseen" irtisanomiskiistan ratkaisemiseksi

Tehy hyväksyisi paikallisen sopimisen mahdollistamisen järjestäytymättömiin yrityksiin – mutta nykyisillä ehdoilla.

Tehy on valmis paikallisen sopimisen laajentamiseen järjestäytymättömiin yrityksiin, kirjoittavat Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi Helsingin Sanomien mielipidesivulla.

Kirjoittajien mukaan sopu on mahdollinen, jos se tarkoittaa paikallisen sopimuksen laajentamista niin, että järjestäytymättömät yritykset saatetaan samaan asemaan kuin järjestäytyneet yritykset.

Rytkönen ja Kirvesniemi muistuttavat pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kertoneen Ylen A-studiossa, että kiistaa aiheuttaneeseen irtisanomislakiin päädyttiin, koska ay-liike vastusti paikallisen sopimisen lisäämistä työaikalakiin. Sipilä tarjosi ratkaisuksi lain muuttamista tältä osin.

Tällä hetkellä paikallinen sopiminen on mahdollista vain järjestäytyneissä yrityksissä niin, että työnantaja voi sopia luottamusmiehen kanssa joistakin asioista toisin kuin työehtosopimuksissa on sovittu.

Rytkönen ja Kirvesniemi kertovat, että paikallisen sopimisen laajentamista järjestäytymättömiin yrityksiin yritettiin vuonna 2016, kun kiky-sopimusta sorvattiin. Asiasta laadittiin tuolloin mietintö, jossa esitettiin, että järjestäytymättömät työnantajat voisivat tehdä paikallisia sopimuksia samoin ehdoin kuin järjestäytyneet. Kirjoittajien mukaan mietintöä kannattivat muut tahot paitsi Suomen Yrittäjät, mutta Sipilä oli ilmoittanut, ettei mietintöä jatkovalmistella SY:n vastustuksen vuoksi. SY halusi laajemmat oikeudet ja toivoi, että sopijaosapuoli voisi olla myös luottamusvaltuutettu tai jopa työpaikan koko henkilöstö.

– Tehy on valmis tarttumaan pääministerin kädenojennukseen, jos se tarkoittaa mainitun mietinnön mukaista paikallisen sopimisen laajentamista, Rytkönen ja Kirvesniemi kirjoittavat.

– Jos pääministeri ajaa härkäpäisesti SY:n haluamaa laajempaa oikeutta, edellytyksiä sovulle ei ole. Tällöin on vaarana, että Suomi saa professorien haukkuman uuden irtisanomislain, joka ei lisää työllisyyttä ja tulkintariitoineen kuormittaa ikävästi myös yrittäjiä, he katsovat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tänään se alkaa: JHL:n lakko näkyy monen kunnan arjessa – Jyväskylässä ja Turussa on pakattava eväät reppuun

Katso tästä, kuinka JHL:n lakko vaikuttaa eri puolilla maata – Jyväskylässä eväät on pakattava reppuun

Eväät valmiiksi koululaiselle ja päiväkotilapselle – JHL:n lakko sulkee keittiöt alkuviikosta

Näin JHL:n lakko vaikuttaa Jyväskylässä – Kaupunki pyytää koululaisten vanhempia laittamaan lapsille eväät mukaan alkuviikosta, uimahallit ovat kiinni

Monessa kaupungissa yrittäjien avuntarjouksiin suhtaudutaan varauksella

Lakko sulkee Jämsän koulujen ja päiväkotien ruokahuollon – vanhempien pakattava lasten eväät valmiiksi