Tehy: Suomesta hoitajien läpikulkumaa?

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy pelkää, että Suomesta tulee kielikoulutettujen ulkomaisten sairaanhoitajien läpikulkumaa.

Tehyn kansainvälisten asioiden päällikkö Sari Koivuniemi kertoo, että etenkin englanninkielisen koulutuksen maassamme saaneen hoitajan on helppo jatkaa esimerkiksi Britanniaan, jossa on paremmat palkat.

Koivuniemen mukaan suomeksi tai ruotsiksi opiskelu sitouttaisi hoitajat paremmin Suomeen.

Tehyssä toivotaan keskustelua myös siitä, miten noin 30000 suomalaista hoitoalan ammattilaista saataisiin takaisin oman alan töihin.

–Toisiko hoitajien palkkaukseen ja työhyvinvointiin sijoittaminen meille pysyvämpää työvoimaa kuin ulkomaisten hoitajien houkutteleminen? Koivuniemi kysyy.

Viime vuosina Suomeen on tullut paljon espanjalaisia ja filippiiniläisiä hoitajia. Kielitaito on ollut työyhteisöissä suurin ongelma, mutta kulttuurisiakin törmäyksiä on syntynyt etenkin aasialaistaustaisten hoitajien kanssa.

Suomessa on käynnissä lukuisia hankkeita ulkomaalaistaustaisten hoitajien palkkaamiseksi, sillä sosiaali- ja terveysalalle tarvitaan vuoteen 2025 mennessä 20000–60000 uutta työntekijää.

Työvoiman maahanmuuton kehittämiseen on varattu vuosille 2007–2013 yhteensä 20 miljoonaa euroa. Summasta on puolet käyttämättä.

Lue lisää sunnuntain 27.1. Keskisuomalaisesta tai osta päivän näköislehti tästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.