Teiden kunnosta palautetta aiempaa enemmän

Kun suomalaisilla on sanottavaa teiden kunnosta, puhelin pirisee Liikenneviraston Tienkäyttäjän linjalla. Vuositasolla soittomäärät liikkuvat reilusti yli 50 000 puhelun. Viime vuosi oli linjoilla poikkeuksellisen vilkas, kun puheluita kirjattiin yhteensä lähes 78 000.

–?Huonot ajokelit näkyvät puheluiden määrässä. Kovat lumisateet ja teiden liukkaus saavat ihmiset soittamaan, kertoo Liikenneviraston tieliikenteen ohjausyksikön päällikkö Sami Luoma.

Palautteista suurin osa koskee lumenpoistoa, sorateiden hoitoa ja liukkauden torjuntaa.

Puhelut ovat tervetulleita. Mitä enemmän tietyltä alueelta tulee puheluita, sitä enemmän asiaan kiinnitetään huomiota.

–?Jokainen Tienkäyttäjän linjaan tullut puhelinsoitto käydään läpi. Me todellakin toivomme tienkäyttäjien palautetta, Markku Tervo Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksesta vakuuttaa.

Luoman mukaan Tienkäyttäjän linja on hyvä lisätyökalu tiestön liikennöitävyyteen liittyvissä asioissa varsinkin pohjoisessa, missä etäisyydet ovat pitkät ja havainnointiverkosto harvempi.

Soittajan toive ei aina toteudu

Palaute välitetään tietä hoitavalle urakoitsijalle. Noin joka kymmenes puhelu on toimenpidepyyntö, joka edellyttää välitöntä toimintaa urakoitsijan taholta. Aina soitto ei kuitenkaan aiheuta välitöntä liikehdintää, sillä kunnostuskiireellisyys määräytyy kunnossapitoluokitusten mukaan.

–?Alemmalla tieverkolla on vähemmän liikennettä, jolloin näitä teitä kunnostetaan pidemmällä viiveellä kuin vilkkaasti liikennöityjä tieosuuksia. Aina eivät soittajan toiveet toteudu halutulla nopeudella, myöntää Luoma.

Tienkäyttäjän linjassa otetaan puheluita vastaan vuorokauden ympäri numerossa 0200-2100. Linjan kautta voi antaa myös positiivista palautetta.

 Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n toimitusjohtaja Iiro Lehtonen ei ihmettele, kun kuulee puhelimen soineen viime vuonna ennätystahtiin. Hänen mukaansa tyytymättömyys teiden kuntoon on kasvanut ammattiautoilijoiden keskuudessa koko 2010-luvun ajan.

–?Rahapula teiden yllä- ja kunnossapidossa näkyy joka päivä. Rahaa on kerta kaikkiaan liian vähän käytettävissä. Jos ei pikaisesti tehdä korjausliikettä, saamme kääriä asfaltit rullalle ja siirtyä sorateille, Lehtonen lataa.

Verinen hintakilpailu

Kun töitä on tarjolla vähän, hintakilpailu teiden kunnossapitourakoista on veristä.

–?Kun ely-keskus kilpailuttaa alueen kunnossapidon, voiton vie halvimman tarjouksen tehnyt. Tämä sitten kilpailuttaa urakan vielä aliurakoitsijoiden kesken, ja taas valitaan halvimmat, Lehtonen kuvailee.

Hänen mukaansa hinnat ovat lopulta niin alhaiset, ettei niillä rahoilla voida töitä kunnolla tehdä. Kilpailutus kaipaisikin hänen mukaansa uutta otetta: urakoitsijoiden pitäisi jo tarjousvaiheessa ilmoittaa, keiden kanssa aikoo urakan hoitaa.

–?Näin vältyttäisiin toiselta kilpailutuskierrokselta. Kilpailutuksissa tulisi myös palkita hyvin teitä hoitavat urakoitsijat. Pitää saada aikaan positiivinen kierre, eikä aina vain katsoa halvimpia hintoja, Lehtonen esittää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Tuoko avarampi magneettikuvauslaite apua ahtaanpaikankammoon? – Jyväskyläläinen lääkärikeskus hankki miljoonainvestoinnilla nykyaikaisen ja ekologisen laitteiston

Syksyn yo-kirjoitusten paras tulos Kempeleen lukiossa: abiturientti sai 8 laudaturia ja 2 eximiaa

Keski-Suomen Valokuituverkoille etsitään nyt ostajaa – kunnat kyyryssä velkataakan alla

Hoitajamitoituksen laskentatavalle pyyhkeitä lausuntokierroksella – "ei ole kaikilta osin ymmärretty, mitä ollaan säätämässä"

Joutsassa syttyi aamulla tulipalo rakennuksen tuulikaapista – "Kyseessä on ilmeisesti vapaa-ajan asunto, jossa ei ole ihmisiä paikalla"

Yön uutiskooste: Postin vuokratyövoiman käyttö tänään valtio-omistajan syynissä, Hovioikeus käsittelee viimeistä syytettä isossa jengijutussa

Jyväskylän keskustaan tulossa iso kulttuuriuudistus: "Käänteentekevin sitten Kävelykadun perustamisen"

Kalat saavat odottaa: Vesilain uudistus ei räjäytä patoja vielä vuosiin – Ministerin mukaan uudistus "ei ole helppo harjoitus"

Hovioikeus käsittelee viimeistä syytettä isossa jengijutussa, jota tutkitaan yhä KRP:ssä – kokonaisuus poiki United Brotherhoodin lakkauttamiseen tähtäävän kanteen

EIT:ltä tulossa ratkaisu tapauksessa, jossa mies tapettiin Irakissa – palauttiko Suomi miehen Irakiin väärin perustein?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.