Teinitytön kuristanut mielentilatutkimukseen

Tampereen käräjäoikeus päätti torstaina lähettää mielentilatutkimukseen miehen, joka aiheutti teinitytön kuoleman viime kesänä Tampereen Kaukajärvellä. 18-vuotias mies on älyllisesti kehitysvammainen.

Välituomiossaan käräjäoikeus totesi syytetyn aiheuttaneen 15-vuotiaan tytön kuoleman kuristamalla uhria kaulasta. Syytetty tunnusti teon.

Rikosnimikkeeseen ja tekijän syyntakeellisuuteen oikeus ottaa kantaa mielentilatutkimuksen valmistuttua.

Syytetty on ollut psykiatrisessa sairaalassa hoidettavana tutkintavankeuden aikana. Sairaalan lääkäri oli esittänyt, että miehelle tehdään mielentilatutkimus. Myös puolustus halusi mielentilatutkimusta.

Kaukajärvellä mies asui valvotussa asuntolassa. Aikaisemmin hän on asunut kehitysvammaisten kuntoutuskeskuksessa Ylöjärvellä.

Mies selitti syyksi mustasukkaisuuden

Kuristussurma tapahtui yöllä 15.-16. elokuuta Juvankadun varrella sijaitsevassa puistikossa. Miehen mukaan teon syynä oli mustasukkaisuus. Syytetyllä ja tytöllä oli ollut kesällä seurustelusuhde.

Kuristamisen jälkeen mies otti mukaansa tytön omaisuutta. Hän otti uhrilta kännykän ja tämän bussirahaksi varaaman kahden euron kolikon. Kolikolla mies osti syötävää läheiseltä nakkikioskilta.

Teon jälkeen mies kuljeskeli surmapaikan lähellä. Asuntolaan hän ei päässyt lievän humalatilansa vuoksi. Yön aikana mies kävi kaksi kertaa tytön ruumiin luona puistikossa.

Syyte taposta

Käräjäoikeudessa mies on syytteessä taposta. Syytetyn puolustaja katsoi, että kuristaminen voidaan tulkita myös kuolemantuottamukseksi tai pahoinpitelyksi. Syytetyn mukaan tyttö oli ollut elossa heti kuristamisen jälkeen, sillä tytön hengitys oli korahdellut. Kun syytetty myöhemmin palasi paikalle, hän ei tuntenut uhrin pulssia.

Oikeuskäsittelyssä puhelimitse kuultu oikeuslääkäri ei pystynyt sanomaan, kuoliko tyttö heti kuristamisen aikana vai vasta myöhemmin. Oikeuslääkärin mukaan hengityksen korahtelu saattoi olla kuolemaan liittyviä ääniä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.