Tekijänoikeustulojen verotus hiertää: "Muutto Ruotsiin käynyt mielessä"

Sunrise Avenue -yhtyeen laulaja, kitaristi ja lauluntekijä Samu Haber kertoo miettineensä muuttamista ulkomaille tekijänoikeustulojen verotuksen vuoksi.

Esimerkiksi Ruotsissa Haber voisi tulouttaa henkilökohtaiset tekijänoikeusmaksut suoraan omaan yritykseensä, kun taas Suomessa korvaukset on pakko nostaa ansiotulona.

– Olen pari kertaa miettinyt muuttoa Ruotsiin tai Tallinnaan, jotta saisin firman taseen kuntoon ja pystyisin pyörittämään toimintaa paremmin. Enkä ole meistä säveltäjistä ihan ainoa, Haber naurahtaa.

Haber on ollut vuodesta 2007 lähtien Teoston sijaan Ruotsin tekijänoikeusjärjestön Stimin asiakas.

Syy loikkaamiseen oli se, että kustannusyhtiö Sony ei olisi suostunut solmimaan Haberin kanssa sopimusta, jos mies olisi jatkanut kotimaisen Teoston jäsenenä.

Sony tarjosi Haberille usean sadantuhannen euron ennakon, joka oli tarkoitus kerätä myöhemmin takaisin tekijänoikeustuloista.

Suomessa Teostolla on velvoite pidättää ennakkovero kaikista tekijänoikeusmaksuista. Niinpä Teoston jäsenenä Haberin saamista tekijänoikeustuloista olisi mennyt veroa, vaikka hän olisi maksanut tuloveron myös saamastaan ennakosta.

– Toinen vaihtoehto olisi ollut, että en olisi maksanut veroa ennakkomaksusta aluksi lainkaan, jolloin valtiolta olisi voinut jäädä rahat saamatta levymyynnin tökkiessä. Joka tapauksessa kustantaja sanoi, että näin suurta sopimusta ei voi tehdä näin sekavaan järjestelmään, Haber kertoo.

Haber maksaa veronsa Suomeen kotimaan lainsäädännön mukaisesti, mutta Ruotsin järjestö saa kymmenen prosentin palkkion hänen tekijänoikeustulojensa keräämisestä.

Teoston edustaja: Suomen nykyjärjestelmä epäreilu

Ruotsin tekijänoikeusjärjestöstä Stimistä kerrotaan, että järjestöllä oli viime vuonna 93 Suomeen rekisteröitynyttä jäsentä. Siitä, kuinka moni näistä musiikin tekijöistä ja kustantajista maksaa veronsa Suomeen, ei ole tietoa.

Teoston viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Tomi Korhonen pitää tilannetta valitettavana.

– Ruotsissa verokohtelu on tekijänoikeuksien osalta järkevämpää ja selkeämpää, Korhonen sanoo.

Kansanedustaja Pia Kauma (kok.) teki viime viikolla lakialoitteen luovien alojen verotuksen muuttamisesta. Kauma ehdottaa, että tekijä voisi ohjata järjestöltä saamansa korvaukset oman yrityksensä elinkeinotuloksi.

Aloitetta tukevan Korhosen mukaan Suomen nykyinen järjestelmä on epäreilu, koska artistien ja säveltäjien tulot vaihtelevat vuosittain paljon.

– Satunnaiset hitit saattavat näkyä isompinakin tuloina, mutta seuraavina vuosina, kun muusikko kirjoittaa uusia kappaleita, tulot ovat selvästi pienemmät, Korhonen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.