Teknologiateollisuus ja Pro hyväksyivät uuden työehtosopimuksen – lakko päättyy

Kiky-tunnit pois, mutta tilalle monimutkainen uusi työaikamalli.

Teknologiateollisuus ja Ammattiliitto Pro ovat hyväksyneet toimihenkilöiden uuden työehtosopimuksen viime yönä saavutetun neuvottelutuloksen mukaisesti. Palkattomat kiky-tunnit poistuivat sopimuksesta, ja niiden tilalle on luotu uusia työaikamalleja. Palkankorotukset noudattavat niin sanottua yleistä linjaa. Sopimus korottaa palkkoja 3,3 prosenttia 25 kuukauden aikana.

Pron tänään teknologiateollisuudessa alkanut lakko päättyy. Lakon kohteena oli noin 90 teknologiayritystä ja 10 000 toimihenkilöä eri puolilla maata.

– Varmasti kaikilla meidän jäsenillä ja työnantajapuolella päällimmäinen fiilis täytyy olla helpottunut, että työriita ei laajentunut. Neuvottelutulos, joka syntyi, on meidän kannaltamme kyllä hyvin kipurajalla, sanoi Pron puheenjohtaja Jorma Malinen toimittajille hallituksen kokouksen jälkeen.

Teknologiateollisuuden neuvottelujohtaja Jarkko Ruohoniemen mukaan on arvokasta, että sopu löytyi ja työtaistelu jäi lyhyeksi.

"Ratkaisussa on otettu huomioon nimenomaan teknologiayritysten tarpeita"

Teknologiateollisuus ja Pro pääsivät sopuun työehtosopimuksesta viime yönä. Tänään liittojen hallinnot hyväksyivät neuvottelutuloksen. Malisen mukaan hankalin kohta Prolle oli kysymys työtunneista ja niiden määräytymisestä. Pron hallitus ehti jo hylätä lauantaina silloin annetun sovintoesityksen työriitaan.

– Sovintoesityksessä, mikä hylättiin, työtunteja olisi voitu määrätä sopimalla niistä yksittäisen toimihenkilön kanssa ilman luottamusmiestä, ja se on ehdoton ei meille. Nyt kaikki se, mikä liittyy työajoista sopimiseen, on vain ja ainoastaan luottamusmiehen sopimana, Malinen sanoi.

Palkattomat kiky-tunnit eivät Pron mukaan enää jatku. Sen sijaan luottamusmiehen kanssa tehtävällä kirjallisella sopimuksella voidaan paikallisesti pidentää toimihenkilön työaikaa enintään 32 tuntia vuodessa. Sopimuksessa on määriteltävä myös korvaus ja toteutustapa. 

Jos pidennyksestä ei päästä luottamusmiehen kanssa sopimukseen, työnantaja voi osoittaa toimihenkilölle 8 tunnin yhtämittaisen työvuoron palkallisena kerran kalenterivuodessa.

Ruohoniemen mukaan ratkaisun työaikaelementit ovat erilaisia kuin neuvottelukierroksella aiemmin tehdyissä sopimuksissa.

– Työaikaratkaisussa on otettu huomioon nimenomaan teknologiayritysten tarpeita toimihenkilötyössä, hän sanoo tiedotteessa.

Neuvottelut jatkuvat Metsäteollisuuden kanssa

Prolla on meneillään työehtosopimusneuvottelut myös muun muassa Metsäteollisuuden kanssa. Paperiteollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimusta koskevia neuvotteluja jatketaan myöhemmin tänään valtakunnansovittelijan johdolla.

Kaikissa työehtosopimusneuvotteluissa on hiertänyt kiista kilpailukykysopimuksen mukaisista 24 lisätyötunnista. Työntekijäjärjestöt haluavat niiden poistamista, mille työnantajaosapuolet eivät ole lämmeneet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Keskisuomalaisen ilmestymisessä ongelmia – näköislehti avoinna kaikille

Oppivelvollisuusiän noston kustannuksia epäillään, Etlan tutkija tukee silti esitystä – "Kustannukset menetetyistä työntekijöistä tulevat paljon kalliimmaksi"

Jyväskylässäkin nähty tissiflashmob käynnisti keskustelun nänneistä – sukupuolentutkimuksen lehtorin mukaan naisvartalo on edelleen seksualisoidumpi kuin miehen

Hevonen jumittui sitkeästi ojaan Jämsässä – neljän tunnin yöllisessä urakassa eivät auttaneet miesvoimat eikä mönkijä, joten palokunta turvautui vielä järeämpään keinoon

Metelöivätkö naapurit tahallaan, vainoavatko sukulaiset vanhojen riitojen takia? Ikäihmisten elämää rajoittavan epäluulon syitä kannattaa selvittää

Suomi on maailman ykkönen kuminan tuotannossa – Miksi suomalaiset ovat onnistuneet paremmin kuin ruotsalaiset?

Osteoporoosi tunnistetaan Suomessa edelleen huonosti – luukatoon liittyviä luunmurtumia todetaan Suomessa vuosittain noin 30  000–40  000

Lauantaina helle hellii etenkin maan länsiosaa

Toimi Kankaanniemen vierailijakolumni: EU-tukipaketti avaa vaarallisen kierteen

Uutisvuoksi: Ex-ministeri Kimmo Tiilikainen hakee Ruokolahden kunnanjohtajaksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.