Tekstiileihin imeytetään tonnikaupalla kemikaaleja

Arkikäyttöön tarkoitettuja tekstiilejä värjätään ja suojataan kemikaaleilla, joista saattaa koitua ihmisille vakavia iho-, silmä- ja hengitystieoireita. Kankaista tehdään myrkyllisillä aineilla "huolettomia": pehmeitä, vanumattomia, rypistymättömiä, likaa hylkiviä ja kutistumattomia.

Tekstiilin turvallisuutta ei takaa edes virallinen ekomerkintä. Kuopion yliopistossa meneillään olevassa tutkimuksessa paljastui, että eräät ekomerkin saaneet valkaistut ja värjäämättömät tuotteet sisälsivät soluille myrkyllisiä aineita.

Tekstiiliteollisuudessa on yleisessä käytössä muun muassa pistävänhajuinen ja voimakas kaasu formaldehydi, jolla parannetaan kankaiden siliävyyttä. Formaldehydi on lakkojen, liimojen, räjähdysaineiden ja vuorivillan raaka-aine. Kemikaalia käytetään myös ruumiiden palsamointiin ja kosmetiikassa kynsilakkoihin.

Formaldehydi ärsyttää nenää, kurkkua ja silmiä. Siitä voi aiheutua allergista kosketusihottumaa ja suurina pitoisuuksina kurkun turvotusta, keuhkotulehdusta ja jopa maksa- ja munuaisvaurioita. Rottakokeissa aine on aiheuttanut nenäsyöpää.

Tekstiilien ominaisuuksia kohennetaan lisäksi myrkyllisillä fluoripohjaisilla kemikaaleilla ja hartseilla. Tavallisia allergisten reaktioiden aiheuttajia ovat myös hajunpoisto- ja säilöntäaineet, kumi- ja metalliosat sekä väriaineet. Näitä aineita on sallittua käyttää, kunhan pitoisuudet eivät ylitä tiettyjä raja-arvoja.

Aineiden käyttöä mahdoton seurata

Tekstiilien käsittelyyn uppoavat kemikaalimäärät ovat maailmanlaajuisesti valtavia.

Sitä, kuinka paljon Suomessa myytäviin vaatteisiin on käytetty myrkyllisiä aineita, ei pysty sanomaan kukaan. Vaatteet valmistetaan pääosin ulkomailla, ja suomalaiselle vaatetusteollisuudellekin suurin osa langoista ja kankaista tulee ulkomailta valmiiksi värjättyinä ja viimeisteltyinä.

Kemikaalien käyttömääristä antaa osviittaa se, että tekstiiliompelijat ovat Suomessa suurin formaldehydille altistuva ammattiryhmä.

» Lue lisää keskiviikon Keskisuomalaisesta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.