Tekstiviestien isä Matti Makkonen kommentoi Kanerva-kohua

Diplomi-insinööri Matti Makkosta, 55, pidetään tekstiviestien keksijänä. Telealan uranuurtaja tunnustaa keksinnön, vaikkei varsinaista tekniikkaa ollutkaan toteuttamassa.

- 1980-luvun alussa tuli ideoitua tällainen toiminto, joka sittemmin toteutui. Melkein olin itsekin ajatuksen unohtanut, Makkonen myöntää.

Tekstiviestin isällä on sanansa sanottavana Ilkka Kanervan tekstiviestikohusta. Makkonen ilmoittaa kuuluvansa niihin, joiden mielestä yksityisasioita ei kuulu käsitellä julkisuudessa ollenkaan.

- Tuomitsen Kanervaa enemmän ne riekkujat, jotka tuovat näitä asioita käsiteltäväksi. Viestittelyn toisen osapuolen toimintaa en hyväksy, mutta ihmettelen myös mediaa. Arvomediana itseään pitävät tahot ovat olleet innolla tätä soppaa hämmentämässä. Se vie uskottavuutta. Koskaan ei tiedä, mikä asia on tärkeä ja mikä ei, kun media tuo tärkeiksi asioiksi tällaisia, Makkonen puhahtaa.

- Politiikassa ammutaan herkästi kaikkia ja kaikilla keinoilla. Kyseenalainen ja harkitsematon toiminta yksityiselämässä on oiva ase. Nyt se toimi niin, että Kanerva saatiin alas.

Makkonen muistuttaa, että tekstiviesti on näppärä väline hoitaa henkilökohtaisia asioita. Samalla se on kuitenkin vaarallinen väline, koska siitä jää jäljet, joita voidaan käyttää väärin.

- Alun perin ideoimme viestit omaa työkäyttöämme varten. Ensimmäisessä palaverissa kuitenkin totesimme myös siviilinäkökulman: asioita voidaan hoitaa huomaamattomasti tekstiviestein.

- Olen vain iloinen siitä, että tekstiviesti kelpaa moneen käyttöön.

Makkonen roiskii mielipiteitä blogiin


Makkonen kirjoittaa blogia, ja toukokuussa häneltä ilmestyy kirja johtamisen sudenkuopista.

- Kun en ole enää vaikuttavassa asemassa työelämässä, ajattelin, että roiskin tuonne blogiin kaikenlaisia mielipiteitä. Jos se vaikuttaa, hyvä niin, ja jos ei, olenpahan ainakin sanonut mielipiteeni, filosofoi Makkonen.

Suomussalmen poikana Makkonen on aina pitänyt ulkona liikkumisesta.

- Luonto oli vieressä, ja sitä oppi kunnioittamaan ja käyttämään. Luonnossa hienointa on sen hiljaisuuden ja kaikkivoipuuden kokeminen. Kerään marjoja ja sieniä tai liikun muuten vaan vettä tai maata pitkin. En tiedä, onko minulla jäänyt keräilijän geeni päälle.

Kaiken takana on nainen


Makkosen päätyminen telealalle oli sattumaa. Opintojen loppuvaiheessa hän tapasi Uudessakaupungissa työskennellessään naisen, jonka kanssa meni myöhemmin naimisiin.

- Se lisäsi paineita etsiä töitä etelän suunnalta. Sain mahdollisuuden tehdä diplomityöni posti- ja lennätinhallituksessa, ja sinne sitten jäin.

Makkonen jatkoi insinöörinä matkapuhelinjärjestelmien kehittämisen parissa. 1980-luvun puolivälissä tehtävät vaihtuivat liiketoiminnallisiin vastuisiin. Pitkän uran Makkonen teki Sonerassa ja sen edeltäjissä. Muutaman vuoden Nokia-pestin jälkeen hän siirtyi vuonna 2003 Finnet Oy:n toimitusjohtajaksi. Ristiriitaisten odotusten paineessa Makkonen kuitenkin jätti tehtävän jo muutaman vuoden kuluttua.

Nykyään Makkonen tarjoaa konsulttina tele- ja johtamisasiantuntijan palveluita.

- Toisaalta minulla on nyt suuret vapaudet ja olen pystynyt tekemään asioita, joita en pystynyt normaalityössä. Toisaalta ansiotaso on niin pieni, että sillä juuri ja juuri elää, kun syö vanhoja säästöjä samalla, järvenpääläinen hymähtää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.