Teollisuusliitto jatkaa painostustoimia – "Hallituksen tiedonanto ei muuta mitään"

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo, ettei hallituksen tiedonanto muuta mitään, ja liitto jatkaa edelleen hallituksen painostamista mielenilmauksilla.

–  Me vastustamme edelleenkin irtisanomissuojalain heikennystä. Meillä on se käsitys, että lakia ei ole edelleenkään eduskunnalle esitelty, Aalto kertoo.

Hän arvioi, että kiistelty laki esitellään eduskunnalle alkuperäisen aikataulun mukaisesti marraskuussa, ja mielenilmaukset jatkuvat siihen saakka.

Myös Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL jatkaa puheenjohtaja Päivi Niemi-Laineen mukaan painostustoimiaan hallituksen tiedonannosta huolimatta.

–  Ei se ainakaan niitä vähennä. Tästä mennään eteenpäin suunnitelmien mukaisesti, Niemi-Laine sanoo.

–  Tässä on nyt ikävää politikointia menossa, että viedään pääministerin toimesta eduskuntaan asia, josta lakiesitystä ei ole eduskuntaan annettu, hän jatkaa.

"Tyrmistys on suuri"

Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin kertoo, ettei liitto voi vielä muodostaa kantaansa hallituksen tiedonantoon.

–  Tuli niin puskista tämä asia hallitukselta. Nyt ei ole ehditty lainkaan käsitellä asiaa. Enemmänkin tässä vaiheessa tyrmistys on suuri. Huomiselle menee, että mietitään mitä tämä vaikuttaa kokonaisuuteen, Selin sanoo.

Teollisuusliitto, JHL, PAM ja lukuisat muut ammattijärjestöt haluavat vaikuttaa irtisanomislakiin muun muassa ylityökielloin. Hallitus on kaavaillut, että irtisanomisia helpotettaisiin alle 10 henkilöä työllistävissä yrityksissä.

"Tämä naamioidaan työllisyyskeskusteluksi"

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne tulkitsee hallituksen sangen järeän toimen eli tiedonannon tarkoittavan sitä, että hallitus hakee riviensä suoristamista irtisanomissuojan heikennystä koskevassa kysymyksessä.

–  Tämä naamioidaan työllisyyskeskusteluksi, vaikka tosiasiassa eduskunnassa äänestetään irtisanomissuojan heikentämisestä. Eduskunnassa on käytävillä paljon sellaisia hallituspuolueiden kansanedustajia jotka eivät näe mitään järkeä tässä kiistelyssä, eivätkä itse asiassa tämän lain sisällössäkään, Rinne vihjaisi toimittajille kyselytunnin jälkeen.

Rinne sanoo odottaneensa tiedonannon sijasta hallitukselta ennemminkin esityksiä ristiriidan ratkaisemiseksi.

–  Tämä on vakava paikka, ja jollakin tavalla tämä täytyy ratkaista.

Ammattiliitot päättävät toimistaan

Rinne sanoo, että ammattiyhdistysliike on aina kunnioittanut eduskunnan käsittelyä, mutta nyt on kysymys hallituksen tiedonannosta eduskunnalle, ei varsinaisen lakiesityksen käsittelystä. Tämä tarkoittanee sitä, että Rinne ei usko työtaistelutoimien päättyvän vielä keskiviikon äänestykseen.

–  Kun lakiesitys joskus ehkä tulee eduskuntaan, niin sitten sitä täällä käsitellään. SDP vastustaa irtisanomissuojan heikennystä, ja jos se jostakin syystä läpäisisi eduskunnan, niin SDP tulee mahdollisuuksien mukaan tulevaisuudessa muuttamaan sitä, Rinne sanoi.

Rinne kuitenkin huomautti, että ammattiliitot päättävät itse toimistaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Valtiovarainministeriön tuore budjettiehdotus julkaistaan

Hallitus jatkaa kaksipäiväisiä koronaneuvotteluja Säätytalolla

Katiska-oikeudenkäynnissä käsitellään tänään Niko Ranta-ahon syytettä ex-puoliso Sofia Belorfin pahoinpitelystä

Heinolassa järvellä potkurivian vuoksi ajelehtinut alus ja sen matkustajat on saatu maihin

Hevonen vajosi mutaojaan, aasi ilmoitti huudoillaan kaverinsa hädästä

Marin A-studiossa: Karanteeni- ja testauslinjauksessa olisi kaivattu selvempää viestintää – "Kyse ei ole poliittisesta päätöksestä vaan viranomaispäätöksestä"

Korona tukahduttaa opiskelijabileet Jyväskylässä: tursajaiset siirtyvät, osa yökerhoista pysyy kiinni, eikä Kauppakadun Approkaan ole varma

Jyväskylä hakee 750 000 euron säästöjä muun muassa kirjastoista ja lasten liikunnasta – palveluja supistetaan, maksuja korotetaan ja henkilöstöä vähennetään

Murhan yrityksen kohteeksi joutunut Pekka Kataja palaa julkisuuteen ensi lauantaina – "Perunakuopasta pois"

Marin A-studiossa: Karanteeni- ja testauslinjauksessa olisi kaivattu selvempää viestintää – "Kyse ei ole poliittisesta päätöksestä vaan viranomaispäätöksestä"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.