Teollisuusliittojen kolmen kimppa vielä mahdollinen

Metallin, TEAMin ja Puuliiton hallitukset linjaavat kantansa mahdolliseen fuusioon tällä viikolla.

Metalliliitto, Teollisuusalojen ammattiliitto TEAM ja Puuliitto harkitsevat vielä, olisiko niiden järkevää fuusioitua keskenään. Alunperin Suomeen suunniteltiin neljän teollisuusliiton suurfuusiota, mutta tilanne muuttui, kun Paperiliitto vetäytyi hankkeesta joulun alla sen vasemmistoryhmän vastustuksen takia.

Metalliliiton hallitus pohti osaltaan tilannetta maanantaina. TEAMin ja Puuliiton hallitukset kokoontuvat asian tiimoilta tänään tiistaina.

– Nyt on vaihtoehtoina neuvottelujen jatkaminen kahden tai kolmen liiton fuusiosta tai hankkeen hautaaminen kokonaan, toteaa puheenjohtaja Riku Aalto Metalliliitosta.

Hän ei halunnut kertoa vielä maanantaina, minkä kannan Metalliliiton hallitus otti asiaan.

– Tunnelmat hallituksessa olivat rauhalliset. Olemme sopineet, että emme kerro yksittäisten liittojen hallitusten kantoja julkisuuteen ennen kuin jokaisen kolmen liiton hallitus on käsitellyt asian. Kun hallitukset ovat päätöksensä tehneet, pohdimme loppuviikolla porukalla, kuinka tässä edetään.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan uuden teollisuusliiton piti aloittaa toimintansa ensi vuoden alussa. Vieläkö aikataulu on voimassa pienemmällä porukalla?

– Aikataulua on vaikea arvioida. Meillä Metallissa on joka tapauksessa toukokuussa ylimääräinen liittokokous, joka tekee omat päätöksensä sen hetkisen tilannearvion perusteella, Aalto toteaa.

Paperiliiton vasemmistoryhmän päätös jättäytyä pois hankkeesta tuli yllätyksenä muille liitoille. Kaikkien neljän liiton hallitukset käsittelivät marraskuun aikana väliraportteja, ja kaikki neljä liittoa näyttivät vielä silloin vihreää valoa hankkeelle.

Fuusiohalujen taustalla on se, että teollisuudesta on hävinnyt noin satatuhatta työpaikkaa. Yhdistämällä voimansa vientiliitot voisivat vahvistaa edunvalvontaansa. Mikäli neljän liiton fuusio olisi toteutunut, olisi syntynyt Suomen suurin ammattiliitto. Siinä olisi ollut noin 270 000 jäsentä.

Vastaavaa hanketta hieman eri kokoonpanolla yritettiin edellisen kerran vuonna 2009. Silloin se kaatui Metallin liittokokouksessa vasemmistoliittolaisten vastustukseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.