Terho korvaa Soinin hallituspuolueiden johtokolmikossa ja sitoutuu hallituksen arvoihin

Sipilä ja Orpo kiistivät tienneensä perussuomalaisista irtoavasta ryhmästä.

Uusi vaihtoehto -ryhmän Sampo Terho on valittu trioministeriksi eli hän osallistuu hallituspuolueiden puheenjohtajien neuvotteluihin. Hän korvaa tehtävässä ulkoministeri Timo Soinin, joka on Terhon tapaan tänään perussuomalaisista irronneessa Uusi vaihtoehto -ryhmässä.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan nykyinen hallitus jatkaa ohjelmallaan. Puheenjohtajat esittävät eduskuntaryhmille, että nykyiset ministerit jatkavat hallituksessa.

– Se on puheenjohtajien esitys, mikä varmaan eduskuntaryhmissä keskusteluttaa, Sipilä sanoi tiedotustilaisuudessa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä halkesi tänään kahtia, kun Timo Soini ja enemmistö puolueen kansanedustajista ilmoittivat lähtevänsä perussuomalaisten eduskuntaryhmästä. Erkaantuneessa 20 kansanedustajan ryhmässä mukana ovat Soinin ja eurooppaministeri Terhon lisäksi kaikki muut puolueen ministerit eli työministeri Jari Lindström, puolustusministeri Jussi Niinistö sekä sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila.

Sipilä ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kiistivät, että he olisivat eilen tienneet perussuomalaisten eduskuntaryhmästä irtoavasta ryhmästä. Orpo sanoi tienneensä kiehunnasta, mutta arveli jonkun siirtyvän muihin ryhmiin.

Terho ei puhunut arvoeroista

Sipilä ja Orpo esittävät tänään keskustan ja kokoomuksen eduskuntaryhmille, että Uusi vaihtoehto -ryhmä hyväksyttäisiin mukaan hallitukseen. Sipilä sanoi keskustelleensa valtiosääntöoppineiden kanssa ja varmistaneensa menettelyn, jolla hallitusta ei tarvitse kaataa.

Sipilän mukaan ohjeen mukaan eduskuntaryhmät voivat päättää jatkosta, koska hallitus ja hallitusohjelma pysyvät ennallaan, vaikka parlamentaarisessa pohjassa tapahtuu muutoksia. Sipilä aikoo antaa mahdollisimman pian eduskunnalle tiedonannon, joka päättyy luottamusäänestykseen. Eduskunnan puhemies Maria Lohela (uv.) viestitti aiemmin STT:lle, että tämä onnistuu aikaisintaan ensi viikolla.

Terho hävisi lauantaina perussuomalaisten puheenjohtajavaalin maahanmuuttovastaiselle Jussi Halla-aholle. Puheenjohtajakampanjan aikana he arvioivat, että heidän linjassaan ei ole suurta eroa. Terho ei kysyttäessä halunnut kertoa eroista heidän arvoissaan, mutta sanoi sitoutuneensa hallituksen arvoihin. Orpon mukaan myös Terho on sitoutunut hallituksen Eurooppa-politiikkaan siten, että Suomi on aktiivinen toimija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Timo Soini MTV:lle: Silloin kun ei tunne omaa kotiaan, on lähdettävä toiseen kotiin

Nämä kansanedustajat perustavat uuden ryhmän – katso lista

Perussuomalaiset, Uusi vaihtoehto ja hallituskriisi: Näin nopeiden käänteiden päivä eteni

Halla-aho: Loikkarin ottaa yleensä ohraleipä, uskon että niin tässäkin tilanteessa

Arvio: Hallitus saattaa olla jatkossa jopa vahvempi kuin ennen perussuomalaisten myllerrystä

Perussuomalaisten piirijohtajat hämmentyivät jymyuutisesta – vain muutama ennakoi hajaannusta kentällä

Oppositiojohtajat hallituskuviosta: Arvojen puolustaminen olikin valtapeliä

Perussuomalaiset jäävät lähes yksin oppositiossa

Pääministeri Sipilä: Hallituskriisi peruttu, yhteistyöhön Uusi vaihtoehto -ryhmän kanssa

Suomi on siirtymässä Sipilä kakkoseen, sanoo professori