Terhonen kyllästyi paperitöihin ja opiskelee lähihoitajaksi – Seuraavan kymmenen vuoden aikana muuntokoulutuetaan miljoona ihmistä

Koulutuspäällikkö Paula Aistrich sanoo, että nyt on todella joustavat opintopolut.

Lähihoitajaksi Stadin aikuisopistossa opiskeleva Tuija Terhonen on aikuinen ammatinvaihtaja, mutta ei välttämättä sieltä tyypillisimmästä päästä. Hän kävi 1990-luvun alussa Helsingin sihteeriopiston ja teki pitkään toimistotöitä.

Lasten syntyminen ja muutto ulkomaille toi työelämään kymmenen vuoden tauon, jonka jälkeen Terhonen palasi töihin ja teki toimistotöitä lääkefirmoissa. Terhonen olisi voinut jatkaa toimistotöissä, mutta hän ei jaksanut istua kahdeksaa tuntia paikallaan ja tuijottaa näyttöpäätteen ruutua.

– Kyllästyin toimistotyöhön, paperin pyörittämiseen ja mietin, että olin aikoinaan hakeutunut väärälle alalle. Haluan olla ihmisten lähellä ja lähihoitaja on lähellä potilasta, Terhonen sanoo.

"Toinen nuoruus"

Terhonen kertoo elävänsä nyt toista nuoruuttaan ja on tyytyväinen aikuisopiskelija. Hän sanoo, että lähihoitajat ovat palkkakuopassa, mutta nyt muut arvot ovat rahaa tärkeämpiä. Hän haluaa tehdä seuraavat 20 vuotta sitä työtä, minkä kokee arvokkaaksi.

Terhonen on lähdössä työharjoitteluun helsinkiläiseen saattokotiin. Seuraavan työharjoittelun hän aikoo tehdä Norjassa, mistä voi löytyä myös hänen tuleva työpaikkansa.

"On se hurja määrä"

– On se hurja määrä, mutta sitä tehdään koko ajan meillä, koulutuspäällikkö Paula Aistrich vastaa kysymykseen, onko mahdollista muuntokouluttaa miljoona ihmistä seuraavan kymmenen vuoden aikana, josta pääministerikin on puhunut.

Hän kehuu tuoretta ammatillisen koulutuksen uudistusta ja sanoo, että koulutus vastaa aika vikkelästi työelämän tarpeisiin. Opiskelija voi hyödyntää aikaisempaa osaamistaan, suorittaa osia eri tutkinnoista ja koota sopivan osaamisen työelämän tarpeiden mukaan.

– Nyt on todella joustavat opintopolut, Aistrich sanoo.

Nopeita ja hitaampia

Stadin aikuisopistossa uutta on myös jatkuva ohjaus. Luokka on auki yhdeksästä kolmeen, jossa jokainen opiskelee oman tahtinsa mukaan.

– Nopeat pääsevät tekemään töitä nopealla vauhdilla, hitaammat saavat tukea ja osa opiskelee normaalilla mallilla, Aistrich kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.