Terrorismin pelko laantunut matkailussa – "Kaikki suositut lomakohteet ovat sellaisia, joissa terrori-iskujen todennäköisyys on todella pieni"

Terrorismin vaikutus lomakohteiden valintaan on aavistuksen vähentynyt viime vuodesta. Vuosi sitten 41 prosenttia suomalaisista arvioi Euroopassa viime vuosien aikana tehtyjen terrori-iskujen vaikuttaneen lomakohteidensa valintaan. Nyt näin arvioi 37 prosenttia suomalaisista.

Tieto käy ilmi Uutissuomalaisen USU-gallupeista, joista tuoreimpaan haastateltiin tuhat ihmistä 21.–25. toukokuuta. Edellinen gallup samalla kysymyksellä tehtiin viime kesäkuussa.

Myös vuonna 2017 USU-gallupissa kysyttiin matkustamisen välttämisestä joihinkin lomakohteisiin terrori-iskujen vuoksi, ja tällöin 38 prosenttia sanoi välttävänsä tästä syystä joitakin kohteita.

Gallupien virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Pelko vähenee, kun iskut ovat vähentyneet

Terrorismin tutkijan Leena Malkin mukaan aavistuksen laskeva prosentti liittyy siihen, että edellisistä lukuisia kuolonuhreja vaatineista iskuista Euroopassa on ehtinyt vierähtää jo jonkin aikaa.

– Euroopassa ei tosiaan ole tapahtunut isoja terrori-iskuja hetkeen. Tämän voi ainakin osittain nähdä turvallisuusviranomaisten onnistumisen tuloksena. Iskujen ja iskusuunnitelmien määrä on sekin ollut vuonna 2018 laskussa Euroopassa jihadististen tekojen osalta. Tätä ei kuitenkaan oikein voi tulkita merkiksi jihadistisen väkivallan hiipumisesta Euroopassa, sanoo yliopistonlehtorina Helsingin yliopistossa työskentelevä Malkki.

Naiset miehiä varovaisempia

Suhtautumisessa terrorismiin ero miesten ja naisten välillä on kolmena peräkkäisenä vuotena tehtyjen gallupkyselyjen mukaan revennyt.

Vuonna 2017 miehistä 36 ja naisista 39 prosenttia ilmoitti välttelevänsä joitakin kohteita terrorismin takia. Viime vuonna naisista 48 mutta miehistä 33 prosenttia vastasi näin.

Tuoreimmassa gallupissa naisten terrorismin pelko on laantunut (44 prosenttia), mutta myös miehistä entistä pienempi osuus (30 prosenttia) välttelee joitakin kohteita terroriuhan takia.

– Esimerkiksi matkamessuilla tehdyn tutkimuksen mukaan naiset pääsääntöisesti tekevät päätökset perheen matkoista, ja etenkin lapsiperheet hakevat turvallista matkakohdetta ja käyttävät muita enemmän aikaa matkakohteen etsimiseen ja valintaan, selittää naisten varovaisuutta toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti Suomen Matkatoimistoalan liitosta.

Tuttuihin kohteisiin palataan pian

Matkatoimistoalalla on havaittu, että Suomen lähialueilla tapahtuvat iskut vaikuttavat välittömästi matkustamishaluun alueelle.

– Jos kohde on tuttu, sinne kuitenkin pian palataan, sanoo Mäki-Fränti.

Leena Malkin mukaan terrorismia koskevat pelot näyttävät seurailevan iskujen määrien sijasta enemmän mediauutisointia.

– Kaikki suositut lomakohteet ovat kuitenkin sellaisia, joissa terrori-iskujen todennäköisyys on todella pieni. Alueet, joilla tapahtuu iskuja poikkeuksellisen paljon, ovat sellaisia, joihin matkustussuositusten mukaan pitäisi välttää matkustamista.

Mäki-Fränti lisää, että jos matkakohdetta ei tunneta, sinne matkustamiseen vaikuttaa muun muassa uutisointi kohteesta.

Joutuminen lomamatkalla terrori-iskun kohteeksi on hyvin harvinaista, eikä suomalaisia ole ollut uhrien joukossa isoissakaan viime vuosien iskuissa.

– Lomakohteissa eniten vahinkoja sattuu liikenteessä, sanoo Mäki-Fränti.

Vain harvat turistikohteet vältettäviä

Vain hyvin harvat turistikohteet ovat ulkoministeriön matkustustiedotteiden mukaan sellaisia, joihin ei tämänhetkisen tilanteen mukaan suositella matkustamista. Lomakohteista tällainen maa on Sri Lanka, jonne tarpeetonta matkustamista suositellaan välttämään.

– Sri Lanka nousi listalle siellä sattuneiden terrori-iskujen jälkeen. Tilannetta seurataan viikoittain yhdessä muiden Pohjoismaiden ja EU-maiden kanssa. Suositus voi muuttua nopeastikin pykälää alemmaksi, eli erityistä varovaisuutta noudatettavaksi maaksi, sanoo matkustusturvallisuudesta vastaava Hanna-Liisa Peltoniemi ulkoministeriöstä.

Tarpeetonta matkustamista suositellaan välttämään myös muun muassa Venezuelaan.

– Venezuelan tilanne on päinvastainen kuin Sri Lankan, eli luokitus voi kiristyä. Maassahan on isoja mellakoita koko ajan, sanoo Peltoniemi.

Matkustussuosituksista ankarin on suositus poistua alueelta välittömästi. Tällaisiin maihin kuuluvat Etelä-Sudan, Jemen, Libya ja Syyria. Maita, jonne pitäisi välttää kaikkea matkustamista, ovat Afganistan, Burundi, Irak ja Somalia.

– Näihin maihin mennään lähinnä työtehtävissä, ja työntekijöillä on erityiset turvajärjestelyt. Esimerkiksi normaalit matkavakuutukset eivät korvaa tällaisille alueille matkustavien vahinkoja, sanoo Peltoniemi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .