Terrorismin uhka on pysynyt samana – Jyväskylässä iskuihin varaudutaan viime vuoden tapaan

Jyväskylän yleisötapahtumissa varaudutaan terrori-iskuihin tänä kesänä viime vuoden tapaan. Kauppakadun pysyvät hidasteet, tähdenmuotoiset penkit ja kukkalaatikot kadun molemmissa päissä, ovat tulleet jäädäkseen.

– Kävelykatu on tällä hetkellä tukossa vähän joka suuntaan, kun siellä on pyörätelinettä ja tietyötä vähän joka kulmassa. Yleisötapahtumissa varaudutaan tapauskohtaisesti, että minne tarvitaan lisää esteitä, Jyväskylän katupäällikkö Tuija Smolander kertoo.

Suurissa yleisötapahtumissa vastuu iskujen estämisestä on poliisilla ja pelastuslaitoksella. Tarkempia suunnitelmia esimerkiksi Jyväskylän MM-rallin osalta ei vielä ole, mutta poliisi varautuu nykyään iskuihin yleisötapahtumissa rutiininomaisesti.

Suojelupoliisin terrorismin uhka-arvio on pysynyt viime kesästä lähtien samalla tasolla. Terrorismin riski Suomessa on kohonnut. Asteikossa sen yläpuolella ovat vielä korkea ja todella korkea uhka.

– Todennäköisyys iskulle ei edelleenkään ole kovin korkealla tasolla. Laskuista sitä ei silti voi vielä poistaa, ylikonstaapeli Terho Korhonen Sisä-Suomen poliisista kertoo.

Poliisi seuraa Euroopan terrori-iskuja ja arvioi tilannetta niiden perusteella. Siinä missä autolla tai kuorma-autolla yleisöön ajoja tapahtui pari vuotta sitten runsaasti, on terroristien trendiase nykyään puukko tai muu teräase.

– Vaikea niitä on täysin estää, kun tekijöillä on vain mielikuvitus rajana. Kaikkien teräaseiden saaminen pois ihmisten kasseista turuilla ja toreilla voi olla aika vaikeaa, Korhonen sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .