Terrorismirikoksista syytetty kyseenalaisti keskeisen todistajan luotettavuuden

Mies toisti tarinan avustustyöstä, syyttäjän mukaan kyse on terrorismin valmistelusta ja koulutuksen antamisesta.

Yksi kolmesta terrorismirikoksista syytetyistä kyseenalaisti tiistaina Helsingin käräjäoikeudessa syyttäjän keskeisen todistajan luotettavuuden. Todistaja muun muassa kertoi poliisille miesten radikalisoitumisesta ja siitä että ryhmä opetti islamia ääritulkinnan kautta luoden pohjan radikalistisille tulkinnoille. Häntä on tarkoitus kuulla oikeudessa joulukuun puolessa välissä.

– Tämä henkilö kaappasi yhdistyksen tilan. Kun olimme sitä mieltä, että hän toimi väärin, hän alkoi julkisesti panetella meitä ja puhua, että me olemme radikalisoituneita, tiistaina kuultu syytetty kertoi.

– Jos joku on radikalisoitunut niin hän, emme me, mies jatkoi.

Syyttäjän mukaan tiistaina kuultu 33-vuotias suomalaismies ja kaksi muuta miestä valmistelivat osallistumista taisteluihin Katiibat al-Muhajireen -terroristijärjestön riveissä Syyriassa. Heille vaaditaan puolestatoista vuodesta kahteen vuoteen vankeutta muun muassa terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta.

Kantoi aseita Syyriassa

Käräjillä tiistaina kuultu mies kertoi olleensa Syyriassa tekemässä humanitääristä avustustyötä, mistä hänen puolustuksensa näytti todisteena esimerkiksi valokuvia.

Mies kuitenkin myönsi kantaneensa Syyriassa esimerkiksi rynnäkkökivääriä ja pistoolia ja tukeutuneensa oppositioryhmiin, sillä maassa oli vaarallista liikkua. Suomalais-tunisialaisesta perheestä kotoisin oleva mies oli saanut koulutuksen aseiden käyttöön käytyään sekä Tunisian että Suomen armeijan vuosina 2004 ja 2005.

Esimerkiksi tietokoneeltaan löytyneitä useita erilaisten aseiden käyttöohjeita ja taisteluohjeita hän selitti sillä, että vierastaistelijat Syyriassa olivat käyttäneet hänen tietokonettaan.

Mies kielsi kouluttaneensa ketään tai osallistuneensa mihinkään operaatioon.

– Myönnän, että toimintani näyttäytyy sotilaallisessa valossa. Olin osa jihadia, ja jihad merkitsi minulle avustustyötä.

Oli yhteydessä suojelupoliisiin

Suojelupoliisi soitti miehelle muutama päivä hänen ensimmäisen Syyrian-matkansa jälkeen. Mies sanoo, että supon etsivät tapasivat hänet yli kymmenen kertaa.

– Keskustelimme yleisesti arvomaailmastani rakentavasti ja ystävällismielisesti. Ymmärsin, että keskustelut liittyvät heidän työhönsä ja se oli profilointia siitä, mitä ajattelen ja onko minulla valmius tehdä jotain iskuja täällä.

Lopulta tutkintapyyntö, joka johti hänen pidätykseensä, tuli juuri suojelupoliisilta.

– Ymmärrän, että olen antanut omalla toiminnallani mahdollisuudet esitutkintakynnyksen ylittymiseen, mutta olin aina supolle avoin. Koen, että supo petti minut, ja ihmettelen, miten tällaista on voinut tapahtua Suomessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Yksi terrorismirikossyytetyistä: Ymmärrän, että toiminta herättää kysymyksiä, mutta kyse oli avustustyöstä